main logo
5151

În Moldova se va deschide prima fermă eco de porci din țară Ⓟ

Seceta și problemele din acest an au dat peste cap mai multe proiecte ambițioase ale agricultorilor din țară, însă, până la urmă, mulți din aceștia cred în reușita ideilor pe care le au și caută oportunități de dezvoltare în nișele mai puțin valorificate la noi.

Spre exemplu, soții Rotaru din Hâncești își doresc mult să deschidă o fermă eco de porci. 

Am analizat cererea pe piața internă, suntem siguri că avem șansa să dezvoltăm o afacere bună, deoarece consumatorii se orientează spre produse mai calitative, mai mulți analizează ce consumă. Practic, avem toate cele necesare pentru a lansa o fermă frumoasă: avem câmpuri unde animalele s-ar simți în largul lor, avem terenurile certificate eco, dar și experiență de creștere a porcilor. Sperăm foarte mult să reușim”, a menționat pentru Agrobiznes Lucia Rotaru.

Una din principalele probleme cu care se confruntă fermierii ecologici ține de asigurarea unei nutriții optime a plantelor. Iar aici ferma pe care speră s-o lanseze familia Rotaru le-ar fi de mare ajutor.

Noi respectăm asolamentul, cultivăm îngrășăminte verzi, însă toate acestea nu sunt suficiente. Îngrășămintele obținute de la ferma eco ne-ar putea fi de mare folos. Am mai crescut porci de rasa Mangalița, cunoaștem cum s-o facem, au o carne foarte bună, dar sunt și mai pretențioși față de hrană. Noi având cereale eco nu cred că vom întâmpina dificultăți”.

Totuși, cea mai mare problemă, la moment, este insuficiența banilor pentru a construi ferma.

Recent, au fost investitori din Olanda la noi, aceștia ne-au spus că avem una dintre cele mai frumoase ferme. Asta ne-a motivat mult să ne dorim să implementăm ideea pe care o avem. Totuși, acest an a fost destul de greu și nu avem bani suficienți. Dorim la primăvară să începem construcția fermei, cu un efectiv de circa 200 de porci pentru început, iar la moment suntem în căutarea resurselor”.

Vasile Rotaru ne-a spus că agricultura ecologică ar fi o opțiune atractivă pentru mai mulți fermieri, dacă statul ar oferi subvenții similare celor oferite agricultorilor din UE.

La moment, noi primim subvenții în dependență de producția pe care o vindem, ce avem pe factură, iar suma maximă este de 200 de mii de lei.. și nu contează că ai vândut de un milion sau 5, chiar dacă este indicat că sunt oferite 20% din valoarea vânzărilor. Plus, practic toată producția o exportăm, nu este încurajat consumul intern de produse eco, ceea ce este foarte rău. Sperăm, cel puțin cu ferma să reușim să-i atragem pe ai noștri”.

Soții Rotaru au reușit să-l implice în agricultură și pe cel mai mare fecior al lor. Aceștia mai au doi copii și susțin că speră, prin activitatea lor, să-i facă să-și dorească să rămână în Moldova.

Noi am început totul de dragul copiilor, pentru că tare ne-am dorit să facem ceva frumos, durabil pentru ei. Am început de la câteva hectare, apoi, încetul cu încetul, ne-am extins. Uneori este greu, cum ar fi în acest an, însă încercăm să găsim puteri și să mergem mai departe. Agricultura ecologică și ideea că ceea ce facem este util, nu ne permite să lăsăm mâinile în jos”.

La moment, pentru acoperirea cererii interne, o bună parte din produsele din carne, ouăle sau lactatele sunt importate de peste hotare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării