main logo
2900

aLIVE: Experții explică de ce nu trebuie refuzată vaccinarea

În ultimii 15 ani, numărul vaccinărilor în rândul copiilor sub 12 luni în Moldova a scăzut cu 10%. În fiecare an, aproximativ 3.500 de copii din țară nu au primit și nu primesc protecția necesară.

Mulți părinți aleg să nu-și vaccineze copiii din cauza mitului periculos precum că organismul copilului poate face față bolilor în mod independent și poate dezvolta imunitate naturală, dar și din cauza fricii de efecte secundare. La emisiunea aLIVE au fost invitați Alexei Ceban, epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, și Olga Cîrstea, medic-pediatru, care au explicat de ce este nevoie să fie vaccinați copiii, cum sunt produse și furnizate vaccinurile în Moldova, și cum poate dăuna refuzul imunizării.

“Vaccinarea este o metodă de protejare. Ea previne o boală. Vaccinul se bazează pe particule de virus sau bacterii (vii, dar și termic inactivate), care în niciun caz nu pot provoca o infecție. După vaccinare, în corpul nostru se formează anticorpi care, la contactul repetat cu agentul patogen, provoacă un răspuns imun mai rapid și mai eficient”, a subliniat epidemiologul Alexei Ceban.

Specialiștii au menționat că vaccinarea este cea mai bună metodă de protecție. Datorită imunizării totale a populației, multe boli infecțioase periculoase, precum poliomielita, difteria, variola, au încetat să se răspândească.

“Este foarte important să fie vaccinați copiii. Ei se nasc cu un sistem imunitar slăbuț, plăpând, care „se maturizează” doar până la vârsta de 6-8 ani”, a subliniat Olga Cîrstea. De asemenea, medicul a menționat că vaccinurile trebuie administrate conform Programului Național de Imunizare.

Potrivit experților, persoanele nevaccinate pun în pericol imunitatea colectivă, care protejează persoanele cu imunitate slabă și pe cele care nu pot fi vaccinate. Acest lucru duce la faptul că, în unele țări, izbucnesc epidemii de boli care anterior erau considerate învinse.

Toate vaccinurile livrate în Moldova sunt sigure și de înaltă calitate. Acestea sunt aprobate de OMS și achiziționate prin intermediul UNICEF de la producători de încredere din SUA, Coreea de Sud, Belgia, Olanda, India. Toate vaccinurile sunt gratuite. Pentru a vă imuniza, este nevoie să vă adresați medicului de familie.

Experții au menționat că nu există nicio diferență între vaccinarea cu plată și cea gratuită. Există o diferență între tipurile de medicamente: moleculare, pentavalente. Acestea din urmă, potrivit medicilor, provoacă un răspuns imun mai puternic și de durată în organism.

În prezent, copiii și adulții sunt vaccinați în toate spitalele din țară, conform programului obișnuit. Totuși, există o serie de reguli referitor la măsurile de protecție și siguranță în contextul pandemiei COVID-19:

— copiii sub 6 ani în timpul vaccinării pot să nu poarte mască de protecție;

— adulții care îl însoțesc pe copil sau cei care vin la procedură trebuie să folosească o mască, mănuși și igienizant.

Cei care au avut deja COVID-19 pot veni la vaccinarea planificată. Dacă pacienții prezintă simptome ale virusului, este mai bine ca aceștia să-și sune medicul de familie și să amâne procedura până când se recuperează complet.

La finalul emisiunii, Alexei Ceban a vorbit despre momentul în care va începe vaccinarea anti-COVID-19 în Moldova. Potrivit acestuia, vaccinul va ajunge la noi în țară numai după ce medicamentul va trece toate etapele testării și va fi aprobat: „Acum Moldova se află la momentul de negocieri cu Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI), OMS. Există o platformă care va asigura distribuția echitabilă a vaccinului.” Țările vor primi cantitatea de preparate necesară pentru a acoperi 20% din populație cu vaccin anti-COVID-19.

Emisiunea aLIVE este un proiect realizat de popularul forum pentru femei, Mama.md și organizația publică Forum.md. Proiectul a fost lansat cu sprijinul UNICEF Moldova, USAID Moldova și OMS

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării