main logo
8056

Emigrare.md: Care e prețul cetățeniei române gratuite Ⓟ

Conform noilor modificări și completări în Legea cetățeniei române, începând cu data de 06.12.2021, pentru a depune dosarul de acordare sau redobândire a cetățeniei române,

va fi necesar de apostilat toate actele, chiar și cele emise în Republica Moldova (conform Ordonanței de urgență nr. 82 din 21 iulie 2021 pentru completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991)

Recent noi, Emigrare.md am scris despre schimbările în legislație privind cetățenia română și introducerea apostilei obligatorii, însă, din motiv că între Moldova și România este semnat un acord bilateral de recunoaștere a documentelor oficiale, actele emise în Republica Moldova erau scutite de apostila obligatorie.

Deja atunci am presupus că în curând, apostila va deveni obligatorie pentru toate categoriile de cetățeni. Aceste schimbări nu s-au lăsat prea mult așteptate. Despre această modificare a anunțat ANC pe site-ul oficial. http://cetatenie.just.ro/anunt-important-inregistrare-cereri-privind-cetatenia-romana/

Cu noile schimbări, absolut toți cetățenii doritori să depune actele pentru redobândirea cetățeniei române (din 6 decembrie 2021), trebuie să aplice apostila pe documentele de starea civilă și pe copiile documentelor legalizate de către notar. În caz contrar, dosarul pur și simplu nu va fi acceptat.

Astfel, procesul de întocmire a dosarului devine și mai complicat, iar aplicarea apostilei necesită nu doar mai mult timp dar și bani.

Ce trebuie să știi în acest caz?

  • Apostila se poate aplica doar în țara emiterii documentului. Astfel, dacă vă aflați peste hotare, va fi necesar să vă deplasați în Republica Moldova pentru a putea aplica apostila pe actele emise în RM.
  • Există posibilitatea de a solicita apostila online, însă acest serviciul este disponibil doar persoanelor care dețin semnătură digitală autorizată oficial, care se poate emite și prelungi doar pe teritoriul RM.
  • Apostila se eliberează doar în format digital, atât în cazul e-apostilei, cât și în cazul solicitării apostilei de la Ministerul Justiției, iar uneori astfel de format de apostilă poate trezi nedumeriri la depunerea actelor.
  • Apostila nu poate fi aplicată pe documente de tip vechi. În astfel de cazuri va fi nevoie de duplicatele actelor.
  • În mediu, un dosar pentru redobândirea cetățeniei României conține aproximativ 15 documente.

Concluzii:

În ultimul an, România a introdus multe schimbări în Legea privind cetățenia. Pregătirea dosarului a devenit un proces mai complicat și mai costisitor.

România de fapt nu își încalcă promisiunile și taxa de stat pentru a depune dosarul rămâne aceeași, însă noile cerințe presupun o mulțime de solicitări la ASP (Agenția Servicii Publice), care la rândul său a majorat tarifele pentru serviciile prestate începând cu iulie 2021.

Cu timpul, se prevăd noi schimbări în legislație, astfel ar fi bine de a începe procesul de întocmire a dosarului cât mai curând, înainte să apară noi cerințe, pentru că prețul pentru cetățenia română este în continuă creștere.

Mai multe detalii pe https://e-apostila.md/ru/

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării