Delucru.md: „Ce poți spune despre tine?" - cum răspunzi la această întrebare la interviul de angajare Ⓟ
Procesul tradițional de angajare este compus din două „probe de foc”: pregătirea CV-ului și interviul de angajare.
După ce ai navigat prin lista cu anunțuri de angajare și l-ai găsit pe cel potrivit, ți-ai pregătit CV-ul ca la carte și ai primit invitația la interviu, lucrul este pe jumătate făcut. Dacă nu ești la primul interviu de angajare, cu siguranță știi care este structura acestuia, cum să te îmbraci ca să faci impresie bună și știi ce întrebări să-i adresezi angajatorului, ca să treci cu bine perioada de probă și să nu trebuiască să scrii curând cerere de demisie. Totuși, din experiența noastră, există o întrebare, care pune candidații în dificultate, fie că sunt la primul interviu sau sunt deja experimentați: „Ce poți spune despre tine?” sau „cu ce experiențe din carieră te mândrești?”. Citește în continuare cum să nu te blochezi la aceasta și să dai un răspuns pe placul recrutorului.
Evidențiază-ți punctele forte
Înainte de interviu, analizează realizările tale profesionale, gândește-te cum le-ai obținut, ce obstacole ai depășit sau ce contribuție ai adus în proiectele, în care te-ai implicat. Acestea pot fi îmbunătățiri operaționale, proiecte reușite sau dezvoltarea unor soluții. De exemplu, poți povesti despre un proiect de voluntariat, la care muncești și care s-a dezvoltat considerabil cu tine în echipă și să prezinți niște cifre. Poți formula astfel: „Din poziția, pe care am ocupat-o, am avut oportunitatea să coordonez un proiect, care necesita colaborarea cu organizații similare și autorități publice. Datorită planului de lucru elaborat și implementat de mine, am reușit cu succes să finalizăm proiectul înainte de termen."
Povestește într-un mod concret
Când ești întrebat/ă „Ce poți spune despre tine?", evită să răspunzi într-un mod vag sau general. Oferă exemple concrete care să scoată în prim plan abilitățile și calitățile tale. De exemplu, în loc să spui „am calități de leadership", poți povesti despre o situație în care le-ai demonstrat: „Am coordonat o echipă de 5 persoane în cadrul unui proiect complex, cu timp de lucru limitat. În cadrul echipei, am gestionat cu succes resursele disponibile și mi-am condus colegii spre îndeplinirea obiectivelor.”
Adaptează răspunsul potrivit jobului la care candidezi
Dacă aplici la un job de project manager, dar ai abilități artistice excelente și ai montat toate piesele de teatru din școală, poate fi un exemplu irelevant de experiență, chiar dacă tu te mândrești cu asta. Vorbește despre succesele profesionale, care reflectă abilitățile tale hard și soft, necesare poziției, pentru care aplici. De exemplu, pentru funcția de project manager sunt necesare skill-uri precum, gestionarea proiectelor, comunicare eficientă, organizare, coordonarea echipei, rezolvarea problemelor și planificare strategică. Pentru a oferi cât mai multe detalii, conectează abilitățile tale cu o anumită situație de la job, ca să demonstrezi ce potențial aduci viitoarei companii, unde vei lucra.
Subliniază dezvoltarea personală
Atunci când răspunzi, accentuează dezvoltarea ta profesională. Povestește cum ai crescut și ai evoluat. Menționează despre cursurile, pe care le-ai absolvit, greșelile, care te-au format și abilitățile, pe care le-ai căpătat din fiecare proiect, la care ai lucrat. De asemenea, vorbește despre resursele și site-urile profesionale, pe care le citești, pentru a fi la curent cu toate noutățile din industrie.
Pregătește-ți răspunsurile, dar nu exagera
Mergi la interviu cu lecțiile învățate, dar lasă loc pentru momente imprevizibile. HR managerul va înțelege când oferi un răspuns învățat pe de rost și poate să te prin surprindere cu o întrebare neordinară. Atunci, poți fi pus într-o situație incomodă și se va sparge balonul cu impresiile bune, pe care le-ai creat. Autenticitatea și încrederea în profesionalismul tău, te vor aduce mai aproape de jobul, la care tinzi.
Atitudinea, de asemenea contează
Niște răspunsuri bine structurate și coerente sunt tare necesare, însă contează mult cum le spui. Adoptă o atitudine pozitivă și convingătoare, pentru ca angajatorul să-și creeze o imagine bună despre tine. Pentru asta trebuie să:
- Transmiți entuziasm când povestești despre proiectele și succesele tale. Arată că ești pasionat/ă de domeniul în care lucrezi și vorbește cu un ton, care-l va face pe angajator să simtă că ești pasionat/ă, dedicat/ă și motivat/ă de ceea ce faci.
- Subliniază nu doar rezultatele pozitive, ci și provocările și învățăturile obținute. Acestea arată că ești deschis/ă la noi provocări și că-ți dorești să evoluezi.
- Prezintă detalii specifice care să susțină succesele, despre care vorbești. Acest lucru sporește credibilitatea și demonstrează că înțelegi în profunzime contribuția ta la rezultatele obținute.
- Profită de umorul și carisma ta într-o măsură sănătoasă. Poți să faci câteva glume inocente, pentru a detensiona situația și pentru a-ți arăta latura mai umană.
- Menține un ton profesional și respectuos. Este foarte important să nu comunici arogant despre succesele tale, ci să arăți recunoștință față de oportunitățile, pe care le-ai avut și față de foștii colegi.
- Ține sub control momentele în care vorbești despre situații dificile sau eșecuri. Păstrează-ți calmul, atitudinea obiectivă și evită să găsești scuze.
- Uite-te în ochii interlocutorului și menține postura dreaptă. Acest limbaj nonverbal va transmite încredere și respect.
Chiar dacă interviul este un moment important sau chiar decisiv pentru tine, ia lucrurile ușor. Multă baftă în carieră și oricând îți vei dori o schimbare, te așteptăm pe delucru.md. Pe site-ul nostru avem de lucru pentru toată lumea.