Deconectările de lumină ar putea rămâne în trecut? Răspunsul unui secretar de stat
Deconectările de lumină pe timp de intemperii ar putea rămâne în trecut, iar sistemele electrice urmează a fi modificate și ajustate până în 2030. R. Moldova mai are la dispoziție șase ani pentru a-și realiza planul privind creșterea consumului de energie regenerabilă, iar în acest sens deja se lucrează.
În cadrul unui interviu pentru Știri.md, secretarul de stat al Ministerului Energiei, Carolina Novac, a declarat că totuși, în zilele fără soare și vânt, capacitățile de echilibrare sunt absolut necesare pentru țara noastră:
„În așa zile se apelează la sursa de electricitate stabilă - Republica Moldova are nevoie neaparat de surse de energie conventionala pentru echilibrarea sistemului electroenergetic, care ar permite integrarea unor capacitati mai mari de energie regenerabila. Așa cum MGRES nu livrează energie electrică de echilibrare încă, sperăm ca aceștia să se conformeze normelor europene, în paralel noi lucrăm la identificarea noilor surse de generare a energiei electrice, inclusiv cei 55 de megawați de la Termoelectrica, dar si alte oferte din privat care vor fortifica sistemul de energie electrica.
Sau o altă sursă ar fi instalarea bateriilor de stocare în Republica Moldova și aici mă refer nu doar la componenta de comercializare efectivă, dar și de reglaj la frecvență, si menținerea acesteia la nivel stabil.
Noi actualmente consumăm 5-6% regenerabile din tot consumul de energie electrică, după avem consumul de energie per total. Pentru că încă avem foarte mulți moldoveni, mai ales la țară, care folosesc lemn, lemnul fiind sursă de biomasă la fel este o sursă regenerabilă - iată acolo ajunge per total la cifra de 25% pondere regenerabile in sistemul de energie.
Acum ținta pe care noi o avem este cea pe consumul de energie regenerabilă până în 2030, ținta consumul final de energie regenerabilă în mixul energetic este 27%, iar la energia electrica - de la 6% la 30% până în 2030.
Aceste ținte sunt realizabile, ele se negociază în primul rând cu Secretariatul Comunității Energetice, prin modelarile pe care noi le realizam: ne uităm la capacitățile instalate în Republica Moldova, la consumul pe care îl avem de energie, la consumul anticipat per total de energie electrică în 2030 - ce vedem noi e că consumul de energie electrică va crește cu 25% în 2030, cel puțin.
De ce? Pentru că vom vedea o electrificare mai mare, în primul rând, și în sectorul transporturilor, vorbim de mașini electrice într-un număr mult mai mare, dar și utilizarea pompelor de căldură în locul cazanelor pe gaze naturale”, a spus Novac.
Ce facem în vederea modernizării sistemului electric actual?
„Premier Energy a luat deja două împrumuturi a câte 30 de milioane de euro de la BEI și BERD în ideea întăririi rețelelor, a stațiilor, pentru că unele din ele sunt învechite, încă din vremea sovietică.
Sunt mai multe provocări la noi, dar odată cu componenta pe regenerabile dacă ai mai multe locuri de consum și aici, gândiți-vă și la creșterea numărului de mașini electrice - și acesta a fost dublat în ultimii doi ani, dar și pe componenta de încălzire, va fi nevoie de investiții majore și în fortificarea sistemului de energie electrică de distribuție.
Pentru populația noastră, care încă se confruntă cu vulnerabilitatea energetică, inclusiv se confrunta si cu deconectările electrice pe timpul intemperiilor, operatorii electrici au fost nevoiți să meargă în câmp, la sub -5 grade, și să restabilească conexiunile la acele rețele.
Ca soluții, în lumea vestică, se analizeaza de exemplu mai multe opțiuni conexe procesului de digitalizare a acelor sisteme de date pentru a cunoaste punctele de congestie sau liniile fragile, afectate și care sunt punctele în care acestea necesită fortificare sau înlocuirea stațiilor - in ideea realizarii unei analize mult mai clare a investițiilor și îmbunătățirii a anumitor părți din rețea. Peste tot în lume, când sunt condiții meteo extreme, au loc deconectări, si trebuie apreciate eforturile depuse de echipele Operatorilor Sistemelor de Distributie si a autoritatilor implicate in gestionarea acestor situații, susține Novac:
„Celula de criză pe care IGSU o instituise în ideea de a soluționa în mod operativ aceste reconectări, vorbim de în jur de 80.000 de case deconectate de la energia electrică, trebuie să fie și foarte clar, vorbim de niște condiții precare - aceste situații le vedem peste tot în lume, chiar și în țările cele mai dezvoltate.
Trebuie să apreciem și modul de reacție a autorităților, dar în primul rând mă refer la echipele tehnicienilor și ale electricienilor care au ieșit în câmp la temperaturi sub minus”, a spus Carolina Novac.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) i-a acordat Premier Energy Distribution din Moldova un credit de 30 de milioane de dolari pentru modernizarea și digitalizarea furnizării de energie electrică în centrul și sudul țării, inclusiv la Chișinău.
Împrumutul va ajuta Premier Energy Distribution să-și transforme rețeaua convențională de distribuție într-o rețea digitală inteligentă, asigurând fiabilitatea aprovizionării și îmbunătățind experiența utilizatorului. Creditul este format din două tranșe: 22 de milioane vor acoperi programul de investiții Premier Energy Distribution până în 2024, iar opt milioane vor acoperi programul de dezvoltare al companiei până în 2025.
Acest proiect va fi cofinanțat de Banca Europeană deIinvestiții (BEI), care va acorda un împrumut de 30 de milioane de dolari operatorului din Moldova.
*Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene prin Programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.