main logo
2025

Cinci greșeli majore la execuția acoperișurilor Ⓟ

Dacă un acoperiș nu este construit corect, executat conform tuturor cerințelor proiectului, acel acoperiș poate avea consecințe și repercusiuni grave. Daunele se pot răspândi de la acoperiș și structura acoperișului la alte părți ale clădirii, odată ce defecțiunile nu sunt detectate și reparate la timp.

Defecte la acoperiș 

Deteriorarea acoperișurilor se datorează cel mai adesea defectelor de construcție.

Deteriorarea acoperișului poate cauza umezeală și mucegai în casă, iar acoperișurile noi sunt adesea sursa celor mai mari probleme.

Defecțiunile acoperișurilor și ale construcțiilor de acoperiș sunt, așadar, una dintre cele mai răspândite cauze de deteriorare și, prin urmare, ceva de care un expert în construcții este întotdeauna foarte conștient. 

Greșeala 1: Lipsa înălțimii

Acoperirile sunt unul dintre locurile în care greșelile sunt adesea văzute în proiectare, care poate fi o cunoaștere complexă din punct de vedere al construcției. Este tentant pentru arhitect să economisească pe înălțimea acoperișului, astfel încât clădirea să aibă loc pentru încă un etaj. Dar dacă se ajunge la o înălțime de acoperire de câțiva centimetri (vorbim de acoperiș în pantă), în timpul ploilor abundente și al vântului, apa se poate acumula și scurge în spațiul de locuit. Acest lucru poate duce la pagube extinse și costisitoare.

Se recomandă următoarele:

  • Acoperișurile în pantă pot avea una, două, patru sau mai multe ape (pante) și de obicei nu depășesc 45° unghi de înclinație;
  •  În unele cazuri unghiul de înclinație poate atinge 60-75°, de obicei la construcția unei mansarde.

Puteți citi mai multe despre cum să evitați cele mai frecvente greșeli de acoperiș aici.

Greșeala 2: Instalații încorporate în izolație

Există o tendință din ce în ce mai mare ca instalațiile precum conductele de ventilație, conductele de drenaj și cablurile electrice să fie instalate în izolația acoperișului. Acest lucru slăbește construcția, reduce izolația și creează punți termice. În plus, instalațiile în izolație fac dificilă fixarea mecanică a acoperișului.

O altă problemă este atunci când conductele de ventilație sunt învelite în vată minerală moale pentru a obține protecție împotriva incendiilor. Acest lucru creează zone moi sub acoperiș, care pot duce la acumulări critice de apă. Prin urmare, se recomandă să nu fie montate diverse instalații în izolația acoperișului.

Greșeala 3: Lipsa ventilației construcției acoperișului

Lipsa de ventilație a structurii acoperișului în sine este o problemă adesea trecută cu vederea. Dacă această eroare nu este corectată în timpul fazei de construcție, atunci poate deveni o chestiune foarte costisitoare de corectat. O regulă simplă este că trebuie să fie o ventilație permanentă atunci când vata minerală (izolația termică) este așezată deasupra materialelor de lemn. Nu trebuie să existe ventilație de la hotă la hotă, deoarece aceasta creează o presiune negativă constantă în construcția de deasupra hotei. Și dacă există mici scurgeri în bariera de vapori, aerul cald din încăpere din climatul interior este aspirat în golul de ventilație, ceea ce creează un vid. Acest lucru provoacă condens în construcție și riscul de putregai și ciuperci. În mod ideal, ar trebui să existe ventilare de la streașină la streașină.

Greșeala 4: Lipsa izolării termice 

Există persoane, care în voința de a renova un acoperiș vechi, au cumpărat materiale de izolare de la piață și au realizat ei înșiși o izolație ulterioară. Unele proiecte de post izolare sunt realizate cu succes. 

Din păcate, există și multe exemple în care lucrurile nu merg atât de bine. Capcanele post izolării sunt multe, deoarece post izolarea poate fi o chestiune complicată, unde trebuie luate în considerare ventilația și umiditatea, modul în care schimbările de temperatură afectează locuința. Umiditatea și deteriorarea mucegaiului sunt unele dintre cele mai frecvente probleme care apar atunci când o sarcină de izolare nu este efectuată de un profesionist

Dacă nu aveți experiență în meșteșuguri și dacă tot alegeți să vă izolați casa, poate fi o idee bună să solicitați un profesionist, pentru a obține o ofertă. O așa-numită afacere ar putea să vă coste mai puțin.

Greșeala 5: Lipsa sistemului pluvial

Evacuarea apelor pluviale de pe un acoperiș trebuie  să fie urgentă și în totalitate. Unghiurile de scurgere a apei vor fi calculate și incluse în sistemul pluvial, care este compus din jgheaburi și burlane. Dacă după ploaie pereții casei sunt uzi, asta deja denotă faptul că deși vizual există instalate burlane și jgheaburi, în realitate funcționalitatea lor este egală cu zero. 

De aici rezultă că sistemul pluvial ori nu a fost calculat corect la nivel de proiect, sau a fost instalat de o echipă ne specializată. Adresați-vă profesioniștilor pentru o instalare corectă și adecvată.  Sistemele de scurgere și drenaj nu doar protejează structura unei case, ci și dau un aspect estetic întregului edificiu.

Expert în construcții: ”Specialiștii în Construcții cer sfatul nostru referitor la noduri complexe la acoperiș sau implementarea materialelor și a tehnologiilor noi. Chiar dacă avem experiență cu peste 200 de montări de acoperișuri în Moldova la cheie per an (!) din 1999,  învățăm continuu și ascultăm sugestiile fiecărui client ca să fim mai buni”.

Te invităm să vezi mai multe despre materialele pentru acoperiș pe care le stocăm și le recomandăm, pentru orice buget, și doar de la producători cu renume european și mondial.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării