main logo
1052

Chirurgia: singura opțiune în tratamentul herniilor la copii ®

Herniile inghinale sau ombilicale, care se dezvoltă la mulți copii sănătoși, pot fi tratate prin proceduri chirurgicale de ambulator.

Chirurgia: singura opțiune în tratamentul herniilor la copii ®Herniile inghinale sau ombilicale pot fi tratate prin proceduri chirurgicale de ambulator.

Prin termenul de “Hernie” se înțelege ieșirea printr-un punct slab a unui organ în afara cavităţii în care este conţinut în mod normal. Această stare determină durere și scăderea calității vieții la adulți și apare mai ales în zona inghinală şi ombilicală la copii.

De ce totuși apare hernia la copii? Cum decurge procesul de tratament? Există vreo șansă să reapară hernia? Noi am sumarizat răspunsurile la toate aceste întrebări, precum și întrebări similare privind herniile la copii, după ce am consultat Profesorul Selim Aksöyek, specialist chirurg pediatru în cadrul Spitalului Acıbadem Kozyatağı.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de hernii la copii?

Hernia apare atunci când organele interne din abdomen ies în afară printr-un punct slab din peretele abdominal. Tipurile de hernie cel mai des întâlnite în perioada copilăriei sunt hernia inghinală, hernia ombilicală și hernia epigastrică (cu localizare în partea superioară a abdomenului, chiar lângă linia mediană).

Sunt cazurile de hernie inghinală foarte frecvente?

Herniile inghinale se dezvoltă la aproximativ 1 % până la 3% din populația totală de copii sănătoși. Acest raport este aproximativ de 10 ori mai mare la copiii prematuri. În mod similar, raportul este de 10 ori mai mare la băieți în comparație cu fetele. 60% din hernii apar pe partea dreaptă, în timp ce 30% apar pe partea stângă, iar 10% apar bilateral. În timp ce 20% dintre copiii care dezvoltă hernie în zona inghinală dreaptă sunt copii sub vârsta de 1 ani,  60% până la 70% din populația totală a copiilor care dezvoltă hernie în zona inghinală stângă, de asemenea, au hernie pe partea dreaptă.

Prin urmare, se recomandă ca copiii cu hernie inghinală stânga să fie examinați pentru hernie inghinală bilateră în timpul primului examen medical.

Există asemănări sau deosebiri între herniile inghinale la copii și adulți?

Hernia inghinală la copii este definită ca "hernie indirectă". În această situație, organele abdominale pătrund printr-un orificiu al canalului care constă din mușchi și fascie și ies prin cealaltă parte. Herniile întâlnite la adulți sunt, în general, hernii directe. În aceste cazuri, organele abdominale intră în tunelul menționat printr-un punct slab sau un defect din peretele abdominal inferior și ies prin capătul inferior al canalului.

Deși uneori se consideră că tratamentul herniilor la copii este mai simplu, în aceste cazuri zona slabă nu poate fi reparată cu o plasă sau suturi ca în herniile la adulți. În plus, operația de hernie la copii devine o problemă foarte importantă și delicată atunci când țesuturile copiilor sunt mici și delicate, iar vasele de sânge și canalul seminal trebuie eliberate dintr-un sac hernial care poate fi la fel de subțire ca coaja de ceapă.

Poate reapărea mai târziu hernia inghinală la copil?

Da! Nu trebuie uitat niciodată că un copil care suportă o operație de hernie indirectă poate dezvolta hernie directă la vârsta maturităţii.

Care simptome trebuie luate în considerare în acest caz? Când ar trebui de consultat un medic?

Nu este cu putință ca o mamă să rateze orice umflături în zona inghinală a zona copilului ei în timp ce schimba scutecul. Prin urmare, cele care pot descrie cel mai bine simptomele herniei sunt mamele. Pe de altă parte, herniile mici pot fi detectate în timpul examinărilor de rutină de către specialiștii pediatri. Uneori, herniile sunt identificate în timpul examinărilor ultrasonografice efectuate din alte motive. Totuși, aceste situații sunt rare. Organele cele mai des întâlnite într-un sac hernial sunt intestinul subțire, apendixul și mai puțin frecvent intestinul gros. La fete, cel mai frecvent herniază ovarele. În cazurile de hernie în care sacul hernial conține intestine, medicii încearcă să readucă intestinele în abdomen; în cazurile în care sacul hernial conține ovare, totuși, este extrem de important să se planifice un tratament chirurgical în câteva zile în loc să se întoarcă intestinele în abdomen.

“Este necesar ca parinții sa fie conștienți de consecințele unui tratament întârziat al herniei și să gestioneze inteligent tratamentul copiilor prin cooperare cu medicii lor, fără a fi blocați de griji.”

Continuare și mai multe detalii  www.acibadem.md.

Mai multe detalii și infomații pe www.acibadem.md.

Dacă vă confruntați cu o problemă de sănătate și aveți nevoie de un tratament complex sau o opinie medicală – contactați Reprezentanța Acibadem în Republica Moldova:

Tel: 060 999 144 / 022 876 568

FB.com/AcibademMoldova

Str. București 79/11, Mun. Chișinău

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării