Bypass-ul coronarian - intervenție chirurgicală majoră, efectuată la Medpark Ⓟ
Operația de bypass coronarian este cea mai des efectuată operație pe cord atât în lume, cât și la Spitalul Internațional Medpark. La aceasta se recurge în stadiile de afectare severă a vaselor coronare și intervenția este una de complexitate înaltă.
Bypass-ul coronarian este o intervenție chirurgicală majoră, la care se recurge atunci când arterele coronare (vasele de sânge care alimentează inima cu oxigen și substanțe nutritive) sunt îngustate sever sau blocate din cauza depunerilor de plăci de aterom (depozit de grăsimi format în peretele unui vas de sânge). Astfel, fluxul de sânge către inimă este redus, boala numindu-se cardiopatie ischemică sau angină pectorală, ori ateroscleroza arterelor coronare, iar riscul major este infarctul miocardic.
Simptomele care apar de cele mai dese ori sunt: senzația de constrângere în regiunea toracică, durere sau senzație de înădușeală. Pot să apară diferite palpitații, aritmii, scade vădit toleranța la efortul fizic și apare oboseala – oamenii nu pot să-și îndeplinească activitățile zilnice. Uneori, când boala este mai agresivă sau este într-o stare avansată, chiar și în repaus apar durerea și oboseala.
Cum are loc operația?
Termenul de „bypass” se traduce prin „ocolire”. Altfel zis, chirurgul specialist preia vasele de sânge din altă parte a corpului, numite grefoane, care vor acționa drept „înlocuitori” ai vaselor care nu își pot îndeplini eficient funcția fiziologică.
Operația se efectuează sub anestezie generală și evaluarea preoperatorie a pacientului prin analize, investigații și consultația medicului anesteziolog sunt obligatorii pentru a asigura un proces cât mai favorabil de recuperare.
În ziua operației, după ce pacientul este anesteziat și sunt introduse mai multe catetere pentru monitorizarea funcțiilor vitale, se implică chirurgul propriu-zis.
Prelevarea grefei: De obicei, o parte din vena de la picior (vena safenă) și o arteră de la torace (artera mamară internă) este prelevată pentru a fi utilizată ca grefă (înlocuitori). Chirurgul atașează grefa dedesubtul porțiunii blocate sau îngustate a arterei coronare, permițând astfel sângelui să ocolească blocajul și să ajungă la inimă.
Încheierea operației se efectuează doar după verificarea circulației sângelui prin noua grefă, efectuată cu ajutorul ecocardiografiei transesofagiene, disponibilă la Medpark.
Recuperarea după operație și factorii de risc ce influențează rezultatele
Pacienții rămân, în medie, între trei și șapte zile în spital după operație (prima perioadă de recuperare postoperatorie), iar recuperarea completă poate dura între șase săptămâni și trei luni. Programele de reabilitare cardiacă post – bypass – îmbunătățesc semnificativ rata de recuperare și reduc riscul de recurență a bolii. Bypass-ul coronarian poate reduce semnificativ simptomele și îmbunătăți calitatea vieții pacientului.
După operație, pacienții trebuie să adopte un stil de viață sănătos, incluzând o alimentație echilibrată, activitate fizică regulată și evitarea fumatului, pentru a preveni reapariția blocajelor arteriale. Persoanele care respectă aceste recomandări au șanse mai mari de a beneficia pe termen lung de intervenție.
Aureliu Batrînac, d.ș.m., conf.univ., chirurg cardiovascular: „Este important ca oamenii să se adreseze la timp la un medic cardiolog sau cardiochirurg, deoarece avem toate condițiile necesare, avem experiența suficientă pentru a face astfel de operații. Mereu suntem gata pentru a le reîntoarce oamenilor sănătatea și bucuria vieții!”.
În cazul pacienților cu diabet zaharat, insuficiență renală cronică sau vârstă avansată (peste 70 de ani), care prezintă un risc mai înalt de complicații, expertiza echipei medicale și chirurgicale poate face diferența. Acești pacienți vor fi evaluați preoperatoriu de mai mulți specialiști pentru a aprecia starea de sănătate, pot urma anumite tratamente preoperatorii, care vor pregăti organismul să facă față mai bine operației de bypass și neapărat vor beneficia de un plan de recuperare personalizat, cu monitorizare post-tratament.
De ce să alegi echipa de cardiochirurgie Medpark pentru intervenția de bypass coronarian?
- Pe lângă experiența vastă în efectuarea operațiilor de bypass, deseori cardiochirurgii Medpark efectuează și tratamentul chirurgical al valvelor cardiace în timpul aceleași operații, când este necesar. Astfel, are loc nu doar operația de bypass în sine, dar și procedura adițională de reparare sau înlocuire a valvelor inimii afectate de diverse boli, ceea ce îmbunătățește semnificativ funcția inimii.
- Revascularizarea simultană a unui număr mai mare de artere coronare care sunt blocate sau îngustate semnificativ și necesită revascularizare. Dacă în majoritatea cazurilor operația de bypass se face pe maximum 3 artere coronare, în experiența vastă a echipei Medpark se tratează toate arterele coronare în cadrul intervenției, până la 5-6.
- Efectuarea bypass-ului pe cord bătând (off-pump), fără a opri inima. După metoda tradițională „on-pump”, inima este oprită temporar și funcțiile sale sunt preluate de un aparat de bypass, dar asta presupune și multe alte riscuri legate de oprirea inimii pe moment, cum ar fi: inflamația, disfuncția renală, neurologică, sângerarea, nevoia de transfuzii etc.
- Folosirea procedurii de T-Graft (grefa în „T”) este o tehnică avansată de bypass coronarian folosită pentru revascularizarea miocardică, în special atunci când arterele coronare multiple necesită bypass. Această procedură implică utilizarea arterei mamare interne, ca grefă principală și conectarea unei alte artere (cum ar fi artera radială sau artera mamă internă dreaptă) la ea într-o formă de „T”. Această procedură oferă o soluție eficientă pentru revascularizarea multiplă a arterelor coronare, îmbunătățind rezultatele pe termen lung pentru pacienți.
- Colectarea venei safene prin abordarea minim invazivă (cu mici incizii de până la 3-5 cm, în locul uneia de 20-25 cm, cum este de obicei).
Centrul de Excelență în Cardiologie și Cardiochirurgie Medpark este singurul din țară care acoperă toată gama de diagnostic cardiologic și reunește sub același acoperiș un departament consultativ, cardiologie intervenţională și cardiochirurgie. Sinergia dintre aceste domenii permite identificarea celui mai eficient tratament pentru fiecare pacient în parte, în special în cazurile complicate sau de urgenţă.
Ai grijă de inima ta și a celor dragi! Programează acum o consultație la medicul cardiolog sau cardiochirurg Medpark la numărul de telefon: +373 22 40 00 40, disponibil 24/7.
*Acesta este un articol publicitar. Știri.md nu poartă răspundere pentru textul și mesajul afișat în articol.