main logo
1278

ASUS ROG Zephyrus M16 – Un singur laptop, multiple scenarii de utilizare Ⓟ

În ultimii câțiva ani, laptopurile din seria ASUS ROG Zephyrus sunt considerate de mulți experți ca fiind unele dintre cele mai bune soluții nu doar pentru gaming, ci și pentru sarcini profesioniste sau studii. Componentele de top integrate într-o carcasă subțire și mobilă, prezintă aceste dispozitive ca fiind echilibrul perfect între putere, portabilitate și ergonomie.

Totodată, notebook-urile ROG Zephyrus sunt universale și-i asigură utilizatorului un ecran mare performant, viteza necesară în multitasking, autonomie solidă și acel cadru cu mărimi compacte pentru avantajul deplin al mobilității.

În acest articol ne îndreptăm atenția și vorbim mai amplu despre modelul ASUS ROG Zephyrus M16 (GU604), un laptop lansat în 2023, cu ecran Nebula HDR, procesor și placă grafică de ultimă generație, sistem inovator de răcire, autonomie ridicată și un set de porturi pentru diverse periferice. Hai să descoperim împreună care sunt atuurile acestui laptop și să ne formăm o părere obiectivă despre avantajele și potențialul lui.

Poziționare

În prezent, familia ROG Zephyrus de laptop-uri subțiri și de înaltă performanță destinate gaming-ului este reprezentată de următoarele modele: ROG Zephyrus DUO; ROG Zephyrus M; ROG Zephyrus G. Conceptul comun pentru aceste dispozitive - configurație de top, corp subțire și ușor, materiale premium, cele mai recente inovații. Chiar dacă sunt atribuite direct segmentului de gaming, datorită dimensiunilor ultra compacte, aceste dispozitive pot fi o alternativă foarte bună pentru utilizarea zilnică, în vederea realizării sarcinelor de studii, business sau creație.

ASUS ROG Zephyrus M16 (GU604) este un laptop foarte reușit care, datorită caracteristicilor și multiplelor sale avantaje, răspunde prompt la solicitările venite din partea tuturor utilizatorilor. Mai mult, performanța ridicată, ecranul mat de înaltă calitate ROG Nebula și tastatura de dimensiuni complete vor permite studenților de orice specialitate să realizeze o varietate mare de sarcini cu nivelul maxim de confort asigurat.

Design premium compact. Display ROG Nebula

La exterior, ASUS ROG Zephyrus M16 captează atenția utilizatorului printr-un design elegant în mărimi compacte, construit din materiale de calitate,cu elemente ce-l atribuie segmentului gaming. Este realizat într-o nuanță gri închis, care-l face să arate solid în orice încăpere și în mâinile oricărui utilizator. Chiar dacă vorbim despre un laptop gaming, totuși nu putem spune că avem în față un cadru agresiv, cu elemente decorative ce ies tare în evidență, fapt pentru care poate fi îndrăgit lejer nu doar de gameri.

Așadar, ROG Zephyrus M16 - un dispozitiv cu adevărat mobil, ce are grosimea carcasei de doar 19,9 mm, iar greutatea lui nu depășește 2,1 kg. Versiunea cu AniMe Matrix Display va cantari 2,3 kg iar grosimea carcasei va fi ceva mai mare.

După cum spuneam, laptopurile din seria ROG Zephyrus sunt echipate cu ecrane de înaltă calitate pentru gaming – ROG Nebula. De regulă, aceste ecrane sunt cele mai luminoase din industrie – până la 500 cd/m² pentru ROG Nebula și 1100 cd/m² pentru ROG Nebula HDR. Un display Nebula trebuie să mențină o rată înaltă de refresh în orice rezoluție, iar timpul de răspuns nu trebuie să depășească 3 ms, iată de ce, când observi acest tip de afișaj pe un laptop ROG, să știi că ai în față unul dintre cele mai bune ecrane din lume.

În cazul lui ASUS ROG Zephyrus M16 (GU604) avem un display ROG Nebula HDR de 16 inch, cu iluminare Mini LED, integrat într-un șasiu elegant corespunzător dimensiunilor dispozitivelor de 15 inch. Ecranul are o rezoluție QHD+ (2K), suportă Adaptive-Sync și asigură performanțe excelente de viteză: rată de refresh de 240 Hz și timp de răspuns de 3 ms, pentru o calitate excelentă a imaginii și un joc lin fără probleme. Totodată, datorită raportului de aspect 16:10, a reproducerii precise a culorilor (certificare PANTONE® Validated), a gamei vaste de culori (100% DCI-P3) și a tehnologiei Dolby Vision®, acest display este perfect pentru aplicațiile profesionale de redactare și prelucrare a conținutului multimedia.

Procesor și placă grafică NVIDIA de ultimă generație

Un laptop dotat cu unul dintre cele mai luminoase și mai bune ecrane din lume, evident are nevoie în interior de o bază de performanță solidă fără compromis, componente de înaltă calitate și tehnologii de ultimă generație. Ei bine, laptopul ROG Zephyrus M16 reprezintă echilibrul perfect între viteză, funcționalitate și portabilitate. Performanța lui este asigurată de un procesor puternic Intel Core i9-13900H, cu 14 nuclee (6 de înaltă performanță și 8 eficiente din punct de vedere energetic) și o acuratețe a frecvențelor de până la 5,5 GHz. Avem o capacitate maximă de memorie de până la 64 GB pentru memoria RAM DDR5-4800 și până la 2 TB memorie de stocare, garantând încărcare instantanee oricărei aplicații pentru că suportă modul de mare viteză PCIe Gen4.

Sistemul grafic al laptopului este reprezentat de cea mai recentă placă grafică NVIDIA, până la modelul GeForce RTX 4090 cu frecvența de până la 1505 MHz (pachet termic de 120 W cu tehnologia ROG Boost + 25 W adiționali cu tehnologia Dynamic Boost). De asemenea, plăcile grafice NVIDIA moderne suportă tehnologii avansate de inteligență artificială și trasarea razelor în timp real (o metodă de redare grafică care simulează comportamentul fizic al luminii). NVIDIA a făcut posibilă urmărirea razelor în timp real cu ajutorul primului GPU destinat pentru aceasta - NVIDIA RTX™. Totodată, ROG Zephyrus M16 din 2023 poate veni în configurație cu procesoarele grafice pentru laptopuri - GeForce RTX 4080 sau 4070. Acestea sunt opțiuni mai accesibile ca preț, producătorul oferind astfel posibilitate cât mai multor gameri să se bucure de avantajele tehnologiei RTX.

Sistem de răcire inovator – ROG Intelligent Cooling™

Pentru o funcționare ca la carte, un laptop destinat gamingului și sarcinilor complexe trebuie să fie dotat cu un sistem de răcire inteligent și avansat. Conceptul de răcire inteligentă implementat în laptopurile ASUS din seria ROG implică o combinație adecvată de elemente hardware și setări testate pentru fiecare carcasă proiectată și configurație specifică.

Fiind proiectat într-un corp subțire și ușor, ROG Zephyrus M16 din 2023 dispune de un sistem avansat de răcire cu trei ventilatoare și unradiator supradimensionat pe toată lățimea carcasei, care contribuie la o răcire mai efectivă a componentelor cheie din interior. Pachetul termic pentru modelul din 2023 a crescut cu 20W față de modelul din generația anterioară, avantaj ce garantează performanțe ridicate procesorului flagship Intel Core i9 13900H și plăcii grafice pentru laptop - NVIDIA GeForce RTX 4090.

Pentru confortul și nevoile utilizatorului, sistemul de răcire propune câteva moduri de funcționare, care diferă în ceea ce privește performanța și nivelul de zgomot. Se atestă: Modul Turbo, modul Performance și modul Silent.

Tastatură. Autonomie. Porturi

Printre avantajele tastaturii cu care este echipat acest laptop, remarcăm funcționarea silențioasă (mai puțin de 30 dB), capacitatea de a gestiona corect orice număr de tastări simultane, înregistrarea accelerată a operațiunilor (tehnologia Overstroke), durabilitatea (tastele fiind evaluate pentru a rezista la peste 20 de milioane de apăsări), cursă mare a tastelor (1,7 mm) și iluminare de fundal.

Vorbind de autonomie, ROG Zephyrus M16 din 2023 este echipat cu o baterie voluminoasă - 90 W/h, care se va reîncărca de la zero la 50% în doar 30 de minute. Cu o astfel de capacitate, utilizatorul acestui device va fi cu adevărat flexibil și va scăpa de povara conectării permanente la priza electrică.

Iar pentru conectări și sincronizarea laptopului cu diferite periferice de mare viteză, se atestă: 

  • doi conectori USB 3.2 Gen2 Type-A; 
  • un conector USB Type-C® cu suport Thunderbolt™ 4, DisplayPort™ 1.4 și Power Delivery 3.0;
  • un port USB 3.2 Gen2 Type-C® cu suport DisplayPort™ 1.4 și Power Delivery 3.0; 
  • o mufă HDMI® 2.1; 
  • un conector audio combo de 3,5 mm;
  • mufă pentru alimentare;
  • un slot pentru card microSD (UHS-II)
  • un slot pentru blocare Kensington;
  • două module de conexiune wireless - WiFi 6E (802.11ax) și Bluetooth® v5.2.

Toate aceste porturi îți permit să conectezi periferice performante pentru o muncă productivă și o imersiune fantastică în joc.

Posibile scenarii de utilizare a laptopului ROG Zephyrus M16 (GU604)

Cu siguranță, un laptop destinat gamingului poate fi util și binevenit spre utilizare și în alte scopuri. Practica ne arată că aceste dispozitive sunt adesea solicitate de creatorii de conținut, streameri, bloggeri, oameni de afaceri, studenți sau chiar de către utilizatorii simpli care-și doresc un dispozitiv cu un ecran modern performant, putere și viteză într-un design premium și mărimi compacte pentru avantajul mobilității. Și aceste preferințe sunt perfect logice, având în vedere că, un asemenea laptop integrează cam tot de ce are nevoie utilizatorul pentru o muncă complexă cu rezultate imediate.

Soluția ideală pentru studii

Studenții, elevii și alți utilizatori din domeniul educațional, cu siguranță vor aprecia la justa valoare potențialul notebookului ASUS ROG Zephyrus M16. Acest dispozitiv este perfect pentru domeniul de studii datorită designului său compact, a performanței și a vitezei mare de răspuns la sarcini, a tastaturii ergonomice inovative, a bateriei puternice și a setului divers de porturi și conectori. Aceste avantaje îți asigură o navigare ușoară pe internet, lucru lin în multitasking cu o capacitate mare de rulare a aplicațiilor, posibilitate de a fi flexibil și avantajul de a elabora proiecte și prezentări de orice complexitate, datorită conectării perifericelor necesare pentru acest proces. Pentru seminare și conferințe online, avem o cameră frontală cu infraroșu Full HD și autentificare prin recunoaștere facială fără erori cu funcția Windows Hello.

Alte laptopuri gaming ca alternativă pentru ROG Zephyrus M16 (GU604)

  • ASUS TUF Gaming A15 (FA507)

Unul dintre cele mai populare laptop-uri gaming de la ASUS. A fostdezvoltat după preferințele celor mai exigenți gameri, care-și doresc cea mai bună performanță, un design modern și opțiuni de personalizare pentru o experiență unică în utilizare. Avem un ecran de 15,6 inchi QHD de 165 Hz, procesor rapid de la AMD, până la Ryzen™ 9 7940HS și placă grafică în cofigurație maximă -  Nvidia RTX™ 4070 + un TDP de 140W.

Această serie de laptopuri este interesantă pentru varietatea de configurații pe care o propune și care îți va permite să alegi cu ușurință laptopul ideal pentru profilul și sarcinile tale. Fie gaming sau muncă la setări avansate, modelul TUF Gaming A15 (FA507) este laptopul perfect pentru realizarea sarcinilor de orice complexitate.

  • ASUS ROG Strix G16\G18 (G614J/G814J)

Aceste modele creează impresia și senzația de laptopuri pentru joc încă de la prima vedere. Ele includ soluții de înaltă performanță practic fără margini în ceea ce privește componentele maxime posibile, datorită celui mai avansat sistem de răcire pentru 2023. Aceste soluții se vor potrivi utilizatorilor care optează mai mult pentru performanță decât pentru un cadru compact și ușor.

Alegând un laptop ASUS ROG Strix, poți fi sigur, jocurile și sarcinile complexe vor atinge un nou nivel. Testează-l!

Concluzii

Performanța unui laptop gaming poate fi utilizată în orice direcție. Adesea, utilizatorii aleg aceste dispozitive pentru ecranul lor performant, procesorul rapid, autonomia solidă, iar în cazul lui ROG Zephyrus M16, pentru componentele de top integrate într-o carcasă subțire și mobilă.

Fie că ești un gamer înrăit, un creator profesionist de conținut sau un student cu aspirații și vise mărețe, acest laptop va deveni partenerul tău de încredere și-ți va oferi o experiență fantastică în realizarea oricărei sarcini.

ASUS ROG Zephyrus M16 (GU604) sau oricare alt laptop poate fi achiziționat rapid din magazinul online www.ultra.md sau direct din showroom – Str. Columna, 170. Aici vei găsi cel mai mare brand shop și cel mai bogat asortiment de produse ASUS în Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării