main logo
997

Agenția pentru Eficiență Energetică: Beneficiile eficienței energetice în companii Ⓟ

Îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea emisiilor GES sunt esențiale în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Pentru a atinge aceste deziderate, este nevoie de a fi implementate mai multe acțiuni la nivelul  companiilor, municipalităților și raioanelor, precum și în sectorul rezidențial. Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, a realizat o analiză la acest subiect. Potrivit oficialului, în  companii, investițiile în eficiența energetică concurează adesea și sunt puse pe același cântar cu investițiile în producție. Drept urmare, acestea pot să nu fie implementate, chiar dacă sunt foarte profitabile. Atunci când companiile intenționează să implementeze măsuri adecvate de eficiență energetică, viabile din punct de vedere economic, se calculează adesea o perioadă de rambursare directă pentru fiecare măsură în parte. Perioada de rambursare va demonstra  în cât timp se va recupera investiția prin prisma costurilor la energie. Această abordare oferă o modalitate rapidă de a vedea profitabilitatea investiției, dar nu ia în considerare rentabilitatea, după perioada de amortizare a proiectului, și nici fluctuațiile prețului la energie. În analizele de profitabilitate, pentru investiție trebuie să fie luați în calcul și alți indicatori ai profitabilității,  cum ar fi rata internă de rentabilitate (RIR), care oferă o imagine mai bună a rentabilității investiției.

Implementarea măsurilor de eficiență energetică în companii are o serie de beneficii:

1) Beneficii economice

Beneficiile economice vin adesea cu cele mai concludente argumente pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică. Eficiența energetică îmbunătățește invariabil eficiența producției companiei și afectează pozitiv competitivitatea acesteia. În special în companiile consumatoare de energie, o economisire a 1% din costurile la energie poate însemna un rezultat și o creştere a profitului cu zeci de milioane de lei.

Pe lângă economiile directe la costul de producție, resursele financiare pot fi economisite și indirect. Eficiența energetică este un factor competitiv important pentru mulți jucători, generând o producție mai competitivă și mai rentabilă. Poate fi de asemenea, un factor distinctiv într-o situație concurențială sau un criteriu decisiv de cooperare pentru clienții internaționali b2b.

2) Producție și beneficii operaționale

Datorită utilizării mai eficiente a energiei în companii, este posibilă creșterea capacității de producție a întreprinderii, fără investiții suplimentare. Deseori, măsurile de eficiență energetică vin ca un plus valoare în procesul tehnologic al întreprinderilor. Gazele sau căldura rezultată din procesul tehnologic, pot fi utilizate în instalațiile de cogenerare, sau un alt exemplu, uniformitatea producției poate fi sporită de convertizoarele de frecvență utilizate pe scară largă în industrie. Acestea reduc consumul de energie, întreruperile de producție și zgomotul. 

3) Beneficii pentru mediu

Unul dintre cele mai evidente și importante beneficii ale utilizării eficiente a energiei este reducerea emisiilor de CO2.  În funcție de sursa de energie, orice producere de bunuri sau servicii provoacă emisii mici sau mari de particule, care pot avea efecte negative asupra sănătății cetățenilor, în special la nivel local.

4) Beneficii de reputație

Pentru multe companii de astăzi, responsabilitatea este pilonul de bază în afaceri. Utilizarea rațională și responsabilă a energiei este o parte integrantă a responsabilității corporative. În funcție de domeniul de activitate, acțiunile pot avea și un impact pozitiv asupra experienței clienților. Mai ales în sectoarele de servicii, eficiența energetică este o parte esențială a satisfacției clienților și a unei experiențe bune pentru clienți. 

5) Îmbunătățirea condițiilor de muncă

În diferite sectoare, cele mai comune măsuri de eficiență energetică sunt legate de iluminat, încălzire sau ventilație. Toate acestea au efecte pozitive directe, atât asupra confortului spațiilor, cât și asupra confortului muncii.

Aerul curat și sănătos din interior este un factor important de sănătate pentru condiții bune de lucru. O ventilație adecvată influențează bunăstarea și, prin urmare, productivitatea. În același timp, aceasta afectează structura clădirii și, în unele cazuri, calitatea produsului final.

Unele măsuri de eficiență energetică cresc siguranța la locul de muncă, care este prioritatea numărul unu pentru toate companiile. Un bun exemplu este izolarea tehnică a suprafețelor fierbinți dintr-o întreprindere. Izolarea reduce pierderile de căldură din interior către mediu, care consumă mai puțină energie pentru a menține temperatura necesară. În plus, suprafețele fierbinți prost izolate și complet neizolate, cum ar fi țevile și supapele, reprezintă un risc pentru siguranța muncii. Pe lângă costurile ridicate ale energiei și riscul de accidente la locul de muncă, izolarea slabă provoacă o uzură mai rapidă a echipamentelor și a conductelor. Trecerea la iluminatul cu LED economisește nu numai costurile de energie, ci și pe cele  de întreținere, datorită duratei lungi de viață. Spectrul de culori al luminii este larg, ceea ce face posibilă utilizarea diferitelor nuanțe de lumină. 

Utilizarea responsabilă a energiei și alte acțiuni proactive ale companiilor pentru a reduce povara climatică a consumului de energie vor deveni elemente din ce în ce mai importante ale imaginii corporative, ca părți implicate în procesul de schimbări climatice. O condiție prealabilă, desigur, este ca companiile să comunice în mod activ investițiile în eficiență energetică pe care le-a făcut și beneficiile pe care le-au obținut.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării