main logo
2437

100 de inventatori: Vitalie Belousov, autor a 128 de inovații

Doctor în științe tehnice, creator a numeroase invenții, rector al Universității Tehnice din Iași, fondator al Școlii și Institutului Național de Inventică din România - Vitalie Belousov din Bălți a lăsat o urmă luminoasă în istorie.

100 de inventatori: Vitalie Belousov, autor a 128 de inovații

Vitalie Belousov s-a născut în 1930 la Bălți. Părinții săi, Pavel și Maria, au crescut trei fii și au încercat să-și construiască viața în mod corect. Tatăl său a lucrat ca profesor și, în cele din urmă, a devenit șef al serviciului de ocupare a forței de muncă, iar mama sa era ocupată cu casa și copiii. Cu toate acestea, totul s-a schimbat după 1940. După ce Basarabia a fost anexată la URSS, Pavel a fost deportat, iar în curând Maria a murit. Copiii au rămas orfani.

În 1944, Vitalie s-a pomenit în România. Aici a terminat școala și a intrat la Universitatea Tehnică din Iași, la secția de utilaje a Facultății de Mecanică. În 1954 și-a susținut diploma cu brio și a fost invitat să lucreze la alma mater a sa. Aici a crescut și s-a dezvoltat din punct de vedere profesional și a fost implicat în activitate științifică. În 1966, Vitalie Belousov a devenit doctor în științe, iar în perioada 1990-1996 a fost rector al universității. În 1999, remarcabilul nostru compatriot a devenit membru al Academiei Române de Științe Tehnice, iar apoi membru corespondent al Academiei Europene de Științe și Arte din Paris. Pentru serviciile sale deosebite, o serie de universități din diferite țări i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

Vitalie Belousov a fost fascinat de posibilitatea de a crea noi mecanisme și de a le îmbunătăți pe cele existente. Îi plăcea să găsească oportunități și soluții tehnice frumoase. Belousov a fost autorul a 128 de invenții, pentru care a primit 91 de medalii, inclusiv 71 de medalii de aur la saloanele mondiale de la Bruxelles, Geneva, Pittsburgh, Barcelona, Zagreb, Varna și Moscova.

Profesorul Belousov nu a fost doar un inventator pasionat el însuși, ci i-a ajutat și pe alții să devină inovatori. În 1967 a fondat Școala de Inventică din Iași, iar în 1991 Institutul Național de Inventică din România. Profesorul Belousov este unul dintre cei mai mari inventatori din lume și a lăsat o moștenire științifică uriașă - peste 180 de lucrări de cercetare și peste 30 de monografii.

Proiectul educațional "100 de inventatori din Moldova" a fost creat de compania inovatoare Simpals și de autorul seriei de cărți "Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova", Denis Roșca. În fiecare joi, vorbim despre realizările compatrioților noștri care au devenit inventatori remarcabili și pionieri. Urmăriți publicațiile și veți vedea - avem pe cine să admirăm.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării