main logo
5058

100 de inventatori: Teodor Gârneț - creatorul unuia dintre cele mai bune motoare de avion

Născut în Căușeni, Teodor Gârneț a devenit un inginer aeronautic remarcabil în prima jumătate a secolului al XX-lea în România. A reușit să creeze un motor care a fost recunoscut ca unul dintre cele patru cele mai bune motoare de aviație militare.

Teodor Gârneț s-a născut la 19 aprilie 1911 în Roșu, județul Căușeni. După absolvirea școlii, și-a ales cariera de inginer și a intrat la Institutul Politehnic din Timișoara în 1939. A devenit unul dintre cei mai buni studenți acolo, iar tema tezei sale de diplomă a fost calculul și proiectarea motoarelor de avion.

Foarte curând, tânărul a reușit să-și aplice cunoștințele. Absolvind cu distincție, Teodor Gârneț a primit recomandări pentru a lucra în industria aeronautică a României și s-a dus la IAR Brașov. Acolo, și-a câștigat, de asemenea, o reputație bună, dedicându-se muncii cu pasiune și devotament. Tânărul a fost observat de inginerul Müller von Wando, șeful departamentului de construcție a motoarelor, care i-a încredințat un proiect cu responsabilitate înaltă.

La acea vreme, inginerii lucrau la dezvoltarea unui avion de antrenament pentru pregătirea piloților. Avioanele de vânătoare și bombardierele erau prea prețioase pentru piloții stagiați fără experiență. Teodor Gârneț trebuia să participe la dezvoltarea unui motor care să fie mai accesibil din punct de vedere al costurilor, dar să aibă în același timp o manevrabilitate crescută.

"Am lucrat totalmente singur la definirea și calcularea părților principale ale motorului, care ulterior a primit numele IAR-7M", a scris Gârneț mai târziu. "O mare surpriză pentru toți a fost că acest motor dezvolta o putere mai mare decât cea prevăzută în faza de proiectare."

Conform rapoartelor tehnice privind testarea motorului și revistelor specializate din perioada 1990-1995, motorul IAR-7M s-a dovedit a fi unul dintre cele mai performante motoare în stea și a depășit toate analogurile aflate în dotare în România, atât în 1942 (anul proiectării), cât și în 1990.

În plus față de acest motor, Teodor Gârneț a creat și alte invenții, confirmate cu patente.

Proiectul educațional "100 de inventatori din Moldova" a fost creat de compania inovatoare Simpals și de autorul seriei de cărți "Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova", Denis Roșca. În fiecare joi, vorbim despre realizările compatrioților noștri care au devenit inventatori remarcabili și pionieri. Urmăriți publicațiile și veți vedea - avem pe cine să admirăm.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării