100 de inventatori: Nicolae Anestiadi a efectuat prima operație pe inimă Ⓟ
Nicolae Anestiadi — fondatorul școlii de gândire medicală, primul a efectuat intervenția chirurgicală la inimă și a construit medicina modernă în Moldova postbelică.

La 25 august, anul 1916 Basarabia nu avea nici medicină, nici bisturie performante, nici secții de chirurgie cardiovasculară. S-ar putea să întrebi ce avea, dar? Avea un tânăr cu inimă mare, născut în Sărătenii Vechi (Orhei) și hotărât să schimbe lucrurile din acest domeniu.
După liceul „Vasile Lupu” din Orhei, Nicolae Anestiadi merge la medicină, la Universitatea din Iași, după care își continuă studiile în Lvov, apoi în Alma-Ata, unde în 1943 își ia diploma de medic.
Când revine în Moldova, în 1947, nu vine doar cu o diplomă, ci cu o viziune. Participă la reanimarea sistemului medical local, la propriu și la figurat. În 1954 devine doctor în științe medicale, iar în 1965 susține prima teză de doctor habilitat din RSSM, analizând afecțiunile purulente pulmonare. Subiect deloc poetic, dar absolut vital.
Anestiadi a fost omul care nu s-a mulțumit cu tratamente simptomatice. A cercetat cu rigoare patologiile pulmonare și cardiace, a introdus metode noi în clinică și în laborator, și a publicat peste 100 de lucrări științifice, 4 monografii și 3 culegeri. Și da, în 1961, a făcut prima operație pe cord din Moldova.
Sub conducerea sa, în 1964 s-a deschis prima secție de chirurgie cardiovasculară din țară, iar Anestiadi a devenit fondatorul de facto al acestui domeniu. A pregătit 14 doctori în științe medicale și 5 doctori habilitați. Cine zice că un singur om nu poate schimba sistemul, n-a citit despre el.
A fost și lider de breaslă: 12 ani a condus Societatea Republicană a Chirurgilor, a deținut funcția de președinte al Colegiului Ministerului Sănătății.
Profesorul Nicolae Anestiadi n-a fost un simplu cadru medical, ci o coloană vertebrală a medicinei moldovenești. A plecat dintre noi pe 19 noiembrie 1968, dar a lăsat în urmă nu doar o stradă cu numele său, ci o întreagă școală de chirurgie.
Proiectul educațional "100 de inventatori din Moldova" a fost creat de compania inovatoare Simpals și de autorul seriei de cărți "Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova", Denis Roșca. În fiecare joi, vorbim despre realizările compatrioților noștri care au devenit inventatori remarcabili și pionieri. Urmăriți publicațiile și veți vedea - avem pe cine să admirăm.
*Acesta este un articol publicitar. Știri.md nu poartă răspundere pentru textul și mesajul afișat în articol.