main logo
3018

100 de inventatori: J. Diamond a schimbat percepția despre civilizație Ⓟ

Istoria nu înseamnă doar cronica bătăliilor, ci și capriciile vremii, toanele reliefului și forța microbilor. J. Diamond a demonstrat asta și ne-a schimbat percepția despre civilizație — arătând alte contururi ale succesului.

100 de inventatori: J. Diamond a schimbat percepția despre civilizație Ⓟ

Istoria, la fel ca viața, preferă să vorbească despre eroi, războaie și miracole tehnologice. Dar dacă adevărata mare bătălie a omenirii nu a fost la Waterloo, ci între om și lupta pentru „pâinea cea de toate zilele”? Sau între societăți întregi și bacterii invizibile? Jared Mason Diamond este savantul care a privit istoria prin ochii unui biolog și ne-a făcut să ne îndoim de ideea liniară a „progresului”.

S-a născut pe 10 septembrie 1937 la Boston, într-o familie unde medicina și filologia „concurau” pentru sufletul copilului: mama preda latină și greacă, iar tatăl, medic, inspira admirație pentru anatomie. Jared a fost cucerit de lumea păsărilor încă din copilărie — le observa atent comportamentul, și habar nu avea că aceste creaturi înaripate îl vor purta până în junglele Noii Guinee și, de acolo, spre recunoașterea mondială.

După absolvirea Harvardului, a obținut titlul de doctor în fiziologie la Cambridge. Însă destul de repede a descoperit că îl interesa nu doar construcția corpului, ci și „comportamentul umanității”. La Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), Diamond a început să studieze nu doar păsările, ci și cea mai imprevizibilă dintre populații — oamenii.

Faima globală i-a adus-o cartea „Arme, microbi și oțel” (1997) — un manifest împotriva teoriilor rasiale și a prejudecăților istorice. Diamond a demonstrat convingător că Europa nu a dominat lumea pentru că ar fi fost „mai inteligentă”, ci pentru că a domesticit primele animale mari și a învățat, cu prețul suferinței, ce înseamnă variola.

În lucrarea „Colapsul”, a explorat de ce mari civilizații — de la mayași până la islandezi — s-au prăbușit: nu din vina extratereștrilor, ci din cauza solurilor epuizate, pădurilor defrișate și a deciziilor proaste. Într-un alt volum, „Revoluția”, Diamond îmbracă haina unui „psihoterapeut geopolitic” și analizează cum ies țările din crize și dacă nu cumva ne îndreptăm cu toții spre o depresie colectivă globală.

Operele sale sunt considerate o adevărată „anatomie a civilizațiilor”. Combinând date din biologie, geografie, antropologie și ecologie, Diamond explică de ce în unele colțuri ale lumii au apărut piramide, iar în altele neoliticul a rămas „împotmolit” timp de milenii.

Pentru realizările sale, Jared Diamond a primit Premiul Pulitzer (echivalentul Oscarului în lumea literară și jurnalistică), medalia Academiei Naționale de Științe a SUA și zeci de alte distincții. Însă cea mai importantă recunoaștere este faptul că numele său a devenit sinonim cu dezbaterile despre dezvoltare, sustenabilitate și viitorul planetei — și despre cum să nu repetăm greșelile trecutului.

Astăzi, Jared Diamond nu mai este doar un savant. Este vocea Planetei, care ne amintește: poate că soarta noastră depinde de geografie, dar responsabilitatea este numai a noastră.

Proiectul educațional „100 de inventatori ai Moldovei” este creat de compania inovatoare Simpals și de autorul seriei de cărți „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”, Denis Roșca.

În fiecare joi povestim despre realizările compatrioților noștri care au devenit inventatori și pionieri remarcabili.

Urmărește publicațiile noastre și vei vedea — avem modele de inspirație!

*Acesta este un articol publicitar. Știri.md nu poartă răspundere pentru textul și mesajul afișat în articol.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării