100 de inventatori: Fiodor Koniuhov, în jurul lumii timp de 11 zile Ⓟ
Fiodor Koniuhov a mers pe jos la Polul Sud, a traversat oceane în bărci cu vâsle și a zburat singur în jurul lumii cu un balon. El nu caută aventuri — ele vin după el.

Există oameni cărora le place să călătorească. Dar, Fiodor Koniuhov, nu este ca toți ceilalți. El este omul care a făcut din Pământ „o distracție la limită”. La hotelurile all-inclusive cu Wi-Fi inclus nu-l vei găsi. Mai degrabă auzi despre el că e în căutarea liniei orizontului, pe care vrea s-o împingă și mai departe.
Fiodor Koniuhov s-a născut în 1951, în regiunea Zaporojie, într-o familie de pescari. Tatăl Filip Koniuhov, descendent al pescarilor pomori din gubernia Arhanghelsk, iar mama sa — Maria Stratova, era originară din Basarabia.
Koniuhov n-a fost un adolescent rebel, dar nici cuminte nu era. Încă din copilărie visa să călătorească și îl fascinau expedițiile îndepărtate. În acea vreme, chiar dacă viața era extrem de grea și oportunități erau puține, el deja la vârsta de 15 ani a realizat prima sa expediție — a traversat Marea Azov într-o barcă cu vâsle.
„La 15 ani am desfăcut un grajd de vaci și, din scândurile lui, am construit o barcă cu vâsle după niște schițe găsite la bibliotecă, ca să traversez Marea Azov. Dar tatăl meu, care era pescar, a tăiat barca cu toporul. M-am supărat și i-am furat o barcă mică, cu ea am ieșit în larg. Poate e mai bine că a spart-o… altfel, m-aș fi înecat. Bine că am rămas în viață — puteam să mor atunci”, povestea mai târziu chiar Koniuhov.
La 17 ani, pleca deja în prima sa expediție polară. Apoi a urmat Academia Navală din Odesa (Ucraina), Școala de Artă din Bobruisk (Belarus). Mai târziu și-a adăugat în curriculum și un titlu surprinzător: preot ortodox. Dar, în loc să predice din amvon, el transmitea mesaje de pe culmile Everestului, din canoe în Atlantic sau din balonul cu aer, în care a făcut înconjurul lumii în doar 11 zile.
De-a lungul vieții sale el a realizat peste 50 de expediții extreme, a fost pe toate 7 vârfuri ale celor 7 continente, a ajuns pe jos la ambii poli, a traversat Atlanticul, Pacificul și Oceanul Indian în bărci cu vâsle, a zburat singur în jurul lumii în balon, fără escale. De asemenea, numele lui este scris în Cartea Recordurilor Guinness pentru cele cinci recorduri stabilite.
El a devenit primul om de origine basarabeană, care a parcurs complet Calea Maritimă de Nord, cu velierul. A mers 8000 km într-o barcă cu vâsle în sudul Pacificului, fiind înconjurat de rechini și furtuni.
Fiodor Koniuhov nu e doar un aventurier. Este și un om profund religios, care consideră că fiecare călătorie este o formă de rugăciune. De altfel, în timpul călătoriilor, pictează icoane și ține post. El nu aleargă după recorduri, ci după tăcerea din mijlocul necunoscutului.
Fiodor Koniuhov a primit titluri onorifice, multe medalii de stat, dar cel mai mare trofeu al său rămâne curajul neasemuit. A scris cărți, a ținut conferințe, dar cel mai des a inspirat oameni. Tinerii exploratori îl numesc „duhovnicul curajului”.
Un asteroid îi poartă numele, la fel și mai multe baze arctice. Iar oamenii, când aud de el, nu întreabă „cine e?”, ci „unde e acum?”.
Fiodor Кoniuhov a redescoperit curajul autentic de a deschide lumi noi. Și dacă îl întrebi ce-l face să meargă mai departe, îți va zâmbi și-ți va spune: „Omenirea a fost creată să caute. Eu doar continui”.
Proiectul educațional "100 de inventatori din Moldova" a fost creat de compania inovatoare Simpals și de autorul seriei de cărți "Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova", Denis Roșca. În fiecare joi, vorbim despre realizările compatrioților noștri care au devenit inventatori remarcabili și pionieri. Urmăriți publicațiile și veți vedea - avem pe cine să admirăm.
*Acesta este un articol publicitar. Știri.md nu poartă răspundere pentru textul și mesajul afișat în articol.