main logo
4834

100 de inventatori: Eugeniu Coșeriu – părintele lingvisticii integrale

Eugen Coșeriu este un lingvist de talie mondială. 50 de universități din diferite țări i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa, iar el însuși spunea despre sine că este un “un ţăran din Moldova de Sus, dintre Prut şi Nistru”.

100 de inventatori: Eugeniu Coșeriu – părintele lingvisticii integrale

Coșeriu este originar din satul Mihăileni, județul Bălți, actualul raion Briceni. Pe atunci, în sat exista doar o școală primară, dar, după cum își amintea mai târziu lingvistul, atmosfera care domnea acolo era ideală pentru cultivarea intelectuală. Cu recunoștință își amintea de primul său profesor, Roman Mândâcanu, pe care îl numea un dascăl extraordinar. Eugen Coșeriu și-a făcut studiile liceale la Bălți. Anume acolo, la Liceul “Ion Creangă”, învățătorii i-au insuflat o adevărată pasiune pentru filologie și literatură.

Savantul și-a iubit foarte mult baștina și recunoștea că, de fapt, nu a plecat de aici niciodată, ci “numai s-a ridicat deasupra Mihăilenilor la o înălţime destul de mare ca să poată îmbrăţişa Universul”.

Primul pas spre culmile acestui Univers l-a făcut în 1939, când a intrat la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din Iași. Apoi a obținut o bursă în Italia și acolo a susținut două teze de doctorat: în litere la Roma și în filosofie la Milano. A predat la universitățile din Padova și Milano înainte de a călători în Uruguay, la invitația ambasadorului acestei țări.

La Montevideo, Coșeriu a condus departamentul universitar de lingvistică, predând și activând ca cercetător. Lucrările științifice și cărțile sale au fost cunoscute mult dincolo de America de Sud, iar în 1957 lingvistul a fost invitat în Europa. A lucrat mai întâi la Bonn, în Germania, apoi la Coimbra, în Portugalia, și în cele din urmă s-a stabilit la Tübingen, în Germania. Școala științifică a profesorului Coșeriu de la Universitatea din Tübingen a căpătat renume mondial.

Domnia sa este numit părintele lingvisticii integrale, un domeniu care combină diverse abordări și metode de analiză a limbii într-un sistem unitar, astfel încât să se depășească limitele asociate cu studiul izolat al aspectelor individuale ale limbii. În plus, lingvistica integrală se ocupă de politica lingvistică, de educație și de alte domenii care au legătură cu funcționarea și dezvoltarea limbii în societate.

Însuși Coșeriu cunoștea aproximativ 30 de limbi și știa să vorbească și să scrie în 11 limbi. A publicat mai mult de 50 de cărți și sute de articole în italiană, spaniolă, franceză, germană și engleză. În plus, lucrările sale au fost traduse în japoneză, chineză, arabă, greacă, finlandeză, rusă, georgiană, coreeană, cehă, bulgară și alte limbi.

Omul de știință a fost distins cu titlul de membru de onoare al Academiei Române și Doctor Honoris Causa în aproape 50 de universități din întreaga lume. A fost membru al unor societăți lingvistice din diferite țări, iar în perioada 1969-1970 a prezidat Societatea Lingvistică Europeană.

Proiectul educațional "100 de inventatori din Moldova" a fost creat de compania inovatoare Simpals și de autorul seriei de cărți "Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova", Denis Roșca. În fiecare joi, vorbim despre realizările compatrioților noștri care au devenit inventatori remarcabili și pionieri. Urmăriți publicațiile și veți vedea - avem pe cine să admirăm.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării