main logo
872

100 de inventatori: Dennis Gaitsgory – din Chișinău la Harvard Ⓟ

Dennis Gaitsgory — matematicianul care a revoluționat lumea științei. Ecuațiile lui stau la baza tehnologiilor moderne și a inteligenței artificiale.

100 de inventatori: Dennis Gaitsgory – din Chișinău la Harvard Ⓟ

Unele minți văd lumea în culori, unele în sunete, iar altele o văd în formule. Denis Gaitsgory este un astfel de om, al cifrelor. Acolo unde majoritatea oamenilor vede haos, el, prin ecuațiile sale care zguduie temelia înțelegerii noastre despre univers, desenează ordine.

Dennis Gaitsgory s-a născut pe 31 octombrie 1973, în Chișinău. În familia sa matematica era ca aerul din casă. Tatăl lui, Vladimir Gaitsgory, matematician cunoscut și el, i-a fost mentor și sursă de inspirație permanentă. Mama, Bronislava Gaitsgory, economistă, completa tabloul acestei familii. 

Copilăria și-a petrecut-o în Dușanbe, Tadjikistan, unde s-a mutat în '82. Deja în  adolescență era clar: destinul său era scris în limbajul numerelor că va deveni un filosof al matematicii.

La începutul anilor '90, Denis a emigrat în Israel și s-a înscris la Universitatea din Tel Aviv. În 1997, și-a susținut teza de doctorat „Automorphic Sheaves and Eisenstein Series” – o lucrare esențială pentru ceea ce avea să devină nucleul muncii sale: programul geometric Langlands, unul dintre cele mai profunde și ambițioase proiecte din matematica modernă.

Programul Langlands, supranumit uneori „Marea Teorie Unificatoare a Matematicii”, leagă domenii aparent disparate: teoria numerelor, geometria algebrică, analiza armonică. Gaitsgory nu doar că a pătruns în acest tărâm de complexitate extremă, dar a reușit să lumineze o parte din el.

În 2002, împreună cu Edward Frenkel și Kari Vilonen, a demonstrat forma geometrică a conjecturii Langlands pentru câmpuri finite – o realizare considerată revoluționară. În anii următori, a extins aceste rezultate pentru câmpuri complexe, închizând cercuri pe care unii nici nu visau că vor fi completate în timpul vieții lor.

Cercetările lui sunt astăzi esențiale în criptografie, procesare de date și modelarea inteligenței artificiale – acolo unde trebuie înțelese și conectate structuri extrem de complexe. În fond, fiecare algoritm care „gândește” are în spate, la un anumit nivel, fundamentele puse de oameni ca Gaitsgory.

Pentru activitatea sa, Denis Gaitsgory a primit: Premiul Societății Matematice Europene (2000); Premiul Chevalley (2018); Premiul Breakthrough în Matematică (2025) – considerat Oscarul în matematică.

Este profesor la Harvard din 2005, iar din 2021 este și director al prestigiosului Institut Max Planck pentru Matematică din Bonn. Numele său, deja inscripționat în manualele avansate de matematică, devine sinonim cu o nouă eră de înțelegere.

Proiectul educațional „100 de inventatori din Moldova” a fost creat de compania inovatoare Simpals și de autorul seriei de cărți „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”, Denis Roșca. În fiecare joi, vorbim despre realizările compatrioților noștri care au devenit inventatori remarcabili și pionieri. Urmăriți publicațiile și veți vedea - avem pe cine să admirăm.

*Acesta este un articol publicitar. Știri.md nu poartă răspundere pentru textul și mesajul afișat în articol.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării