• 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
0
345
0
13 ianuarie, 15:40

Un cuplu din Criuleni crește 11 copii, 8 dintre ei, din orfelinat

O familie cât o echipă de fotbal! Un cuplu din Criuleni crește 11 copii, dintre care doar trei sunt ai săi, biologici. Pe ceilalți oamenii i-au adus pe la orfelinat, le-au dat voie să le spună mamă și tată și îi ingrijesc de parcă ar fi ai lor.

De doi ani ei formează o casă-internat de tip familie, o structură menită să-i scoată pe copii dintre pereții internatelor, scrie protv.md.

Colindul de Crăciun a sunat de parcă ar fi fost cântat de un cor profesionist, de fapt, adunați laolaltă chiar fac cât un cor! 

E clar că încă multe nu știu unul despre altul, dar știu că împreună le este bine.

Valeriu Barbu și soția sa au luat opt copii din diferite orfelinate în casa lor. Acum doi ani, el lucra la construcția unor aziluri într-o organizație nonguvernamentală care implementează proiecte sociale, Concordia. De aici a și pornit ideea de a-și umple casa de copii.

Trei dintre cei mai mici membri sunt copiii lor biologici, dar ei le sunt mama și tată în egală măsură tuturor.

Cei mai mulți dintre ei sunt adolescenți – o vârstă la care e destul de greu să mai ajungă în vreo familie. Ion este în clasa a 12-a, nu-și imaginează pe ce drum ar fi apucat-o dacă nu ar fi ajuns aici. Iar aceste două fete sunt surori. Deși își au parinții în viață, aceștia nu le pot crește, iar ele și-au trăit mai că toata viața într-un centru de plasament.

Ana are și ea o poveste dureroasă. La vârsta de doi ani a nimerit într-un incendiu. Așa că acum poartă proteză la o mâna și la un picior. Faptul că are atâta susținere de la atâția frați o ajută să treacă peste toate.

Pe Ion așa îl tachinează după ce el și-a dezvăluit planurile. Fiecare din ei are visele sale pe care vrea să le urmeze. Iar acum că au cu cine sunt mai convinși că le vor realiza, iar părinții promit că le vor rămâne alături.

Serviciul pe care îl implementează familia Barbu se numește casa de copii de tip familie. Locuința le-a fost pusă la dispoziție de Concordia, iar ei au lăsat casa lor și s-au mutat aici din alt raion. Organizația a anunțat, însă, că se retrage din proiect după o evaluare efectuată recent, urmând ca acesta să fie finanțat integral de autoritățile locale.

Potrivit Ministerului Sănătății și Protecției Sociale, în Moldova sunt 69 de case de copii de tip familial în care cresc 306 copii. Părinții-educatori primesc un salariu, iar pe lângă asta au alocații anuale de 3.000 de lei de copil plus 750 de lei lunar pentru întreținere, dar și compensații pentru serviciile comunale. 

0 comentarii