24 aprilie
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
0
424
0
13 ianuarie, 10:00

Conflictul transnistrean, subiectul unei reuniuni la Paris

Pe 16 ianuarie, la Paris, la reuniunea Subcomisiei speciale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cu privire la conflicte, Transnistria planifică să împărtăşească propria reţetă de supravieţuire.

Potrivit agenţiei infotag, despre aceasta a vorbit preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, într-un interviu pentru un ziar rus, precizând că esenţa reţetei constă în faptul că "trebuie să fii prieten cu toată lumea".

„Rusia rămâne o prioritate pentru noi, însă nu este singura. Colaborăm cu UE, SUA, Ucraina şi Moldova. În Transnistria nu există confruntări geopolitice, nu există nici problemă teritorială, noi am arătat cum este posibilă reconcilierea Occidentului şi a Estului", a spus el.

Potrivit lui, mecanismul "de a fi prieteni cu toată lumea" a adus rezultate: exporturile au crescut cu 34% (în realitate, în 2017, conform statisticilor locale, cu 19,3% - "I."), inclusiv în UE - cu 30% (în realitate 47,1%), în Rusia - de două ori (în realitate 44%).

Liderul de la Tiraspol a remarcat faptul că Transnistria face comerţ cu ţările UE "fără taxe vamale, ca participant în zona de comerţ liber a Moldovei cu UE, însă în paralel cu RM, nu împreună cu ea".

Krasnoselski susţine că această facilitate a fost obţinut de Tiraspol datorită insistenţei Bruxelles-ului, iar Chişinăul nu a avut de ales decât să se conformeze. 

"Invitaţia la APCE nu este întâmplătoare. Aceasta se datorează faptului că am acordat mult timp pentru a ne confirma şi a explica poziţia noastră cu privire la independenţă. În acest scop, am folosit diverse platforme la Moscova, negocieri şi mese rotunde la Chişinău. Am fost invitaţi la Londra, unde am fost primiţi la Ministerul de Externe al Marii Britanii, mi s-a oferit ocazia de a vorbi la Clubul Oxford. Transnistrenii au participat la activităţi din Elveţia. Recent, la Roma a fost deschisă Casa prieteniei Italiei şi Transnistriei. Peste tot am vorbit despre realităţile în care trăim, despre referendumul din 2006, în care majoritatea transnistrenilor au votat pentru independenţă faţă de Moldova. Am început a fi ascultaţi şi auziţi. Poate şi pentru că noi menţinem pacea. Drept rezultat, ni s-a oferit ocazia să lucrăm pe piaţa UE, menţinând relaţiile cu Federaţia Rusă şi cu alte ţări ale CEEA. Am fost invitaţi la APCE pentru a putea vorbi despre experienţa noastră. Vom putea să-i învăţăm pe alţii cum să supravieţuiască în condiţii grele: să fie prieteni cu toată lumea. Sunt interesat personal ca să fim prieteni şi să cooperăm cu Moldova şi Ucraina, în pofida relaţiilor sale cu Rusia, şi cu alte ţări din Uniunea Europeană şi Uniunea Economică Eurasiatică", a subliniat liderul transnistrean.

0 comentarii