21 aprilie
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
0
695
0
11 aprilie, 08:18

Plahotniuc vrea să pună mâna pe insulele din parcul „La izvor”?

Plahotniuc vrea să-și extindă afacerile pe insulele din lacul parcului „La Izvor”. Într-o investigaţie a ziarului „Economist” se arată că firma „Finpar Invest”, condusă de oamenii prim-vicespeakerului, încearcă să intre ilegal în posesia celor două insule. Indignat, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, le cere subalternilor săi să intervină pentru a salva terenurile, care sunt proprietate publică.

Totul a început în 2010, când restaurantul „La Izvor” a ajuns în proprietatea companiei „Finpar Invest”, administrată de Ghenadie Sajin, cunoscut ca mâna dreaptă a lui Plahotniuc. Deși au trecut doi ani, noii proprietari nu au depus niciun efort pentru restaurarea actestui local. În schimb, aceștia vor să-şi extindă afacerea și vor să preia în gestiune cele două insule din parcul „La Izvor”.

Administraţia companiei „Finpar Invest” a cerut Consiliului Municipal să-i dea în arendă cele două insule, motivând că este un teren adiacent restaurantului.

Consilierii municipali au respins solicitarea agentului economic, iar administraţia companiei s-a adresat în judecată.

Deși legea spune că arendarea unui teren poate avea loc în baza unei licitații, Curtea Supeemă de Justiție a obligat primaria sa transmită insulele în gestiunea „Finpar Invest”.

Jurnal TV a încercat să discute cu administraţia companiei. Potrivit Camerei Înregistrărilor de Stat, firma îşi are sediul în incinta hotelului „Nobil”, despre care se vehiculează că îi aparţine lui Vlad Plahotniuc.

Contactat telefonic, administratorul firmei, Ghenadie Sajin, a negat acuzaţiile lui Chirtoacă, precum că s-ar pune la cale acapararea insulelor. Sajin însă a refuzat să spună pentru ce vrea să arendeze aceste terenuri disputate. 

Potrivit agenţilor imobiliari, un ar de teren în Parcul „La Izvor” costă aproximativ 10 mii de euro. Cele două insule pe care le vrea „Finpar Invest” au în total o suprafaţă de 41 de ari.

Anterior, în presă au apărut mai multe informații precum că administratorul întreprinderii, Ghenadie Sajin, este omul de încredere al prim-vicepreşedintelui Legislativului. Informaţia a fost confirmată de mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei pentru ziarul „Economist”. Tot în presă s-a scris că sora lui Ghenadie Sajin este soţia procurorului general, Valeriu Zubco, şi că Sajin ar fi omul de legătură între Plahotniuc şi Zubco. Procurorul general a negat anterior în repetate rânduri că ar avea vreo legătură cu Vlad Plahotniuc.

Mai multe dezvăluiri pe marginea subiectului puteţi afla în ediţia de mâine a ziarului „Economist”.

0 comentarii