main logo
464

Când vor începe testele pe oameni pentru combinaţia Sputnik-AstraZeneca

Studiile pe oameni ce vizează testarea unui ser împotriva noului coronavirus care combină vaccinul rusesc Sputnik V cu cel dezvoltat de grupul AstraZeneca vor începe în prima parte a lunii februarie.

Când vor începe testele pe oameni pentru combinaţia Sputnik-AstraZeneca

Despre aceasta a anunţat preşedintele companiei ruse R-Pharm, transmite Știri.md cu referire la spotmedia.ro.

AstraZeneca a anunţat pentru prima dată în decembrie că explorează posibilitatea de a colabora cu oamenii de ştiinţă din Rusia la o formulă combinată a celor două vaccinuri, iar acel anunţ a fost interpretat de autorităţile de la Moscova drept un vot de încredere acordat vaccinului Sputnik V, aminteşte Reuters.

Până acum, au fost dezvăluite puţine detalii despre momentul începerii acestor studii clinice, înainte ca Aleksei Repik, preşedintele consiliului de administraţie al producătorului R-Pharm, care va produce atât vaccinul Sputnik V, cât şi vaccinul AstraZeneca-Oxford, să anunţe că studiile pe oameni ce vizează un ser combinat vor demara la începutul lunii februarie.

Testele vor avea loc în Azerbaidjan, Argentina, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Rusia şi în alte câteva regiuni din lume, a precizat el.

Compania AstraZeneca nu a făcut deocamdată niciun comentariu pe marginea acestui subiect.

O sursă apropiată de dezvoltatorul vaccinului Sputnik V, Institutul Gamaleia, a confirmat că primele inoculări vor avea loc la începutul lunii februarie şi a adăugat că Ucraina se va afla printre ţările care iau parte la acest studiu clinic.

Kirill Dmitriev, directorul fondului suveran de investiţii din Rusia, responsabil cu comercializarea vaccinului Sputnik V în străinătate, declarase anterior că prin combinarea celor două vaccinuri se va obţine o creştere a eficienţei vaccinului AstraZeneca.

Serul AstraZeneca-Oxford a avut o eficienţă de 70,4%, în comparaţie cu eficienţa de 91,4% dovedită de vaccinul Sputnik V, fapt care i-a determinat pe producătorii vaccinului rusesc să sugereze un studiu care să combine cele două seruri.

Ambele necesită două doze şi se bazează pe o metodă ştiinţifică similară, folosind viruşi ai răcelilor obişnuite pe post de vectori.

Combinarea sau folosirea alternativă a vaccinurilor anti-COVID-19 are la bază nevoia de a vaccina un număr cât mai mare de persoane, în contextul unei recrudescenţe a pandemiei de coronavirus.

Administratorii ClinicalTrials.Gov, o bază de date dedicată studiilor clinice realizate în lumea întreagă, estimează că acest studiu va începe în 16 martie şi că primele rezultate vor fi disponibile pe 16 noiembrie.

Aproximativ 100 de participanţi vor lua parte la studiile de fază 1 şi 2.

Ei vor primi mai întâi vaccinul AstraZeneca şi apoi, după 29 de zile, o doză de rapel cu vaccinul Sputnik V.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării