main logo
15096

Acuzată pe nedrept: Ce fel de afecțiune are, defapt, sportiva din Algeria

Acuzațiile aduse sportivei din Algeria, Imane Khelif ar fi false și nefondate. Cel puțin asta scrie presa internațională după situația de la Jocurile Olimpice din Paris.

Acuzații false: Ce fel de afecțiune are, defapt, sportiva din AlgeriaFoto: reuters.com

Diferențele de dezvoltare sexuală (DSD) au devenit un punct central al controversei la Jocurile Olimpice din acest an, după ce boxerul algerian Imane Khelif, "femeie biologic", a învins o adversară în proba de box feminin, transmite Știri.md.

Khelif a fost exclusă de la un turneu feminin anterior după ce nu a trecut de o "evaluare de gen", dar a primit, în mod controversat, undă verde pentru a concura la jocurile din acest an.

Înfruntând-o pe italianca Angela Carini, Khelif s-a impus după doar două lovituri, adversara sa strigând "este nedrept" în timp ce meciul a fost abandonat.

Presa britanică scrie că Khelif nu a comentat încă subiectul, dar se speculează că are o DSD, o afecțiune rară care afectează doar între 0,05 și 1% din populație.

Numite și afecțiuni "intersexuale", DSD-urile pot avea ca rezultat faptul că persoanele de sex feminin au cromozomi sau anatomie masculină.

DSD este un termen generic pentru peste 40 de afecțiuni individuale care se dezvoltă în uter.

De exemplu, o persoană se poate naște cu organe genitale feminine, dar are combinația de cromozomi XY tipică bărbaților, precum și testicule interne ascunse.

Acestea pot da oamenilor combinații neobișnuite de cromozomi și organe de reproducere, care, în contextul sportului, le pot spori performanțele.

De exemplu, un atlet se poate naște cu anatomie feminină, dar are un DSD care îi crește nivelul de testosteron, un hormon esențial pentru dezvoltarea musculaturii și a forței.

În timp ce multe DSD sunt descoperite la naștere, unele ies la iveală abia la pubertate sau ca urmare a unor operații medicale, teste și chiar autopsii.  

În unele cazuri, sportivii au aflat că suferă de DSD doar în timpul testelor medicale înainte de competiție, ceea ce a dus la descalificarea lor și la încetarea visului de a-și reprezenta țara.

Deși majoritatea persoanelor cu DSD duc o viață perfect normală și sănătoasă, unele afecțiuni pot fi grave și necesită îngrijiri medicale complexe.

În timp ce unele DSD pot fi întâlnite în familie, în majoritatea cazurilor nu se știe ce anume declanșează apariția lor în timpul dezvoltării în uter.

La nivel mondial, până la 1,7 % dintre oameni au trăsături intersexuale - aproximativ aceeași proporție din populație care are părul roșcat - conform Biroului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Organizația caritabilă britanică DSD Families estimează că aproximativ 130 de copii născuți în Regatul Unit în fiecare an au nevoie de investigații pentru potențiale afecțiuni intersexuale.

Din punct de vedere istoric, persoanele cu DSD au fost supuse uneori unor tratamente medicale șocante și încă mai sunt supuse la astfel de tratamente în unele părți ale lumii.

Înainte de primul meci al lui Khelif la Paris 2024, Comitetul Olimpic Algerian a criticat „atacurile nefondate” la adresa sportivei.

„COA condamnă cu fermitate ţinta lipsită de etică şi defăimarea sportivei noastre apreciate, Imane Khelif, prin propagandă nefondată din partea unor instituţii media străine. Astfel de atacuri la adresa personalităţii şi demnităţii sale sunt profund nedrepte, mai ales că ea se pregăteşte pentru apogeul carierei sale la Jocurile Olimpice. COA a luat toate măsurile necesare pentru a ne proteja campioana”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării