main logo
891

Ziua Internațională a Păsărilor: Specii rare observate în R. Moldova

Anual, Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, trece în revistă păsările rare care sunt observate pe teritoriul Republicii Moldova. În 2023, studiul păsărilor sălbatice a început cu tradiționala monitorizare a păsărilor acvatice din mijlocul iernii, cunoscută și ca „Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă” sau MidWinter.

Ziua Internațională a Păsărilor: Specii rare observate în R. MoldovaImagine simbol

Potrivit reprezentanților Societății, activitatea este la cea de-a X-a ediție, fiind una dintre cele mai longevive monitorizări de acest fel din Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la Radiomoldova.md.

„Anual, avem tradiția de a trece în revistă păsări rare care ne-au vizitat țara. Acestea ne captează atenția an de an din diverse motive: fie pentru aparițiile lor neregulate sau extrem de rare, fie pentru prezența lor în cu totul alte zone decât cele cu care noi suntem obișnuiți”, a menționat președintele Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, ornitologul Vitalie Ajder.

Prima pasăre rară observată pe teritoriul Republicii Moldova în 2023 a fost acvila țipătoare.

„Specia ni s-a arătat la o distanță de zece ani, după ce și-a făcut apariția în anul 2013. Acvila țipătoare mare – această frumoasă pasăre a fost observată în apropierea lacului Sălaș. Pe lacurile din UTA Găgăuzia, a fost observată pescărița râzătoare. Această specie este întâlnită la noi doar în perioada de migrație, fiind observată până acum doar de două ori. Uneori se întâmplă chiar și în mijlocul capitalei să avem parte de observații cu specii deosebite. Bunăoară, în Parcul Valea Trandafirilor a fost observat uliul cu picioare scurte. Deși, nu este o specie amenințată cu dispariția la nivel global, populația europeană a acesteia este mică (3.200-7.700 de perechi)”, a mai adăugat ornitologul.

În cadrul observațiilor efectuate de specialiști, pe teritoriul Republicii Moldova au mai fost înregistrate păsări rare precum: pescărița râzătoare – specie care cuibărește în Europa de Sud, în nordul Africii, în partea temperată și de est a Asiei, și iernează în Africa Centrală și sudul Asiei. Acvilă de stepă – specie ce se găsește cel mai des în Asia. Rândunică roșcată – distribuția acestei specii începe din sudul României până în Grecia și Turcia, iar specia nu ar trebui să treacă prin Republica Moldova în timpul migrației. Pitulicea mică siberiană, care a fost observată și documentată pentru prima data în Republica Moldova.

Informațiile pentru raport au fost obținute în baza contribuțiilor, datelor și imaginilor oferite în mod voluntar de către membrii Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, și au scopul de a urmări și a duce evidența păsărilor rare pe teritoriul Republicii Moldova.

Ziua Internațională a Păsărilor este sărbătorită anual pe 1 aprilie, din anul 1906.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării