main logo
2046

Ziua Internaţională a Familiei, sărbătorită și în Republica Moldova

La 15 mai, în comunitatea europeană, dar şi în Republica Moldova, este marcată Ziua Internaţională a Familiei.

Ziua Internaţională a Familiei, sărbătorită și în R. Moldova

Cu acest prilej, mai mulţi oficiali, printre care premierul Pavel Filip şi speakerul Andrian Candu, au venit cu mesaje de felicitare către cetăţeni şi au plasat pe reţelele de socializare poze împreună cu familiile lor, comunică Moldpres.

Premierul Pavel Filip a venit cu un mesaj către cetăţeni, în care a specificat că pentru instituţia pe care o conduce „fiecare familie din țară este importantă”.

„Ne dorim familii fericite aici, acasă. Anume acest lucru ne motivează să creăm locuri de muncă mai bine plătite, să extindem accesul la locuințe pentru familiile tinere, să creștem alocațiile pentru copii și indemnizațiile la naștere, să avem mai multă grijă de bunei. Știu că mai avem încă multe de făcut și de aceea suntem mereu în căutarea unor noi posibilități pentru a oferi familiilor din țară un trai decent”, a spus Filip.

Şi speakerul Andrian Candu a plasat un mesaj în care susţine că „cele mai frumoase și fericite momente sunt acele petrecute în familie”. „Sunt fericit și împlinit”, a scris Candu.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a menţionat într-un comunicat de presă că, în ultimii ani, autorităţile au acordat „o atenție sporită dezvoltării politicilor de promovare a natalității, protecției familiei, copiilor, tinerilor, vârstnicilor, precum și susținerea familiilor atât în țară, cât și peste hotare”.

„În acest sens, începând cu luna ianuarie 2018, am majorat indemnizația la nașterea copilului, care constituie 5645 de lei și indemnizațiile lunare pentru copii din nașterile multiple. La fel, am elaborat și promovat Regulamentul privind funcționarea creșelor sociale, unde vor fi îngrijiți copilașii de la patru luni până la 3 ani, astfel, familiile social vulnerabile sau cu venituri mici vor putea să-și continue activitatea de muncă. Tot din acest an, toți copiii plasați în servicii alternative de îngrijire de tip familial vor primi indemnizații zilnice și indemnizații cu prilejul diferitor sărbători”, a spus Cebotari.

Şeful de la sănătate a specificat că pentru o familie fericită este necesară implicarea ambilor părinţi. „Începând din 2017, tații beneficiază de concedii paternale, în primele 56 de zile de la nașterea copilului și care sunt achitate în mărime de 100% din venitul lunar al acestora. Totodată, am inițiat și elaborat politici de susținere a familiei, oferind protecție și siguranță familiilor, în special celor vulnerabile. Prin intermediul programului de „Ajutor social”, doar în anul 2017, circa 90 757 familii au beneficiat de ajutor social, în mediu de 900 lei. Din anul 2018, a fost indexat venitul lunar minim garantat, utilizat la calcularea dreptului de ajutor social și care constituie 1025 lei”, a adăugat Cebotari.

Datele Serviciului Stării Civile arată că, anul trecut, circa 20 mii de cupluri s-au căsătorit, cu aproape 10% mai puţin decât în anii precedenţi. Tot aceleaşi date ne indică că, în 2017, aproape 9000 de familii au divorţat.

Ziua Internaţională a Familiei este sărbătorită anual, la 15 mai, şi a fost instituită de Adunarea Generală a ONU la 20 septembrie 1993, în baza Rezoluţiei 47/237, reprezentând o oportunitate pentru a creşte gradul de conştientizare a problemelor de familie şi a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării