main logo
810

Povestea tristă a bătrânilor care fac coadă la o cantină socială

Au muncit o viață întreagă ca, ajunși la bătrânețe, să trăiască din mila unor voluntari. Este povestea tristă a zeci de bătrâni care, în fiecare zi, fac coadă la cantina socială a organizației „Regina Pacis”.

Povestea tristă a bătrânilor care fac coadă la o cantină socialăFoto: tv8.md

Pentru unii din ei, prânzul pe care îl primesc aici este singura masă consistentă pe zi. Iar, dacă nu ar fi acest ajutor, probabil ar fi mers la cerșit în stradă sau ar răscoli prin gunoiști, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Zilnic, la orele amiezii, cantina socială a centrului „Regina Pacis” se umple de oameni. Îmbrăcați modest și cu pași domoli, bătrânii vin aici pentru a se alinta cu un prânz cald, oferit gratuit de către voluntari. 

Spun că au muncit o viață întreagă, dar au ajuns să trăiască la limita sărăciei. Cum ar fi și cazul acestei foste profesoare, care și-a petrecut mai bine de 30 de ani din viață în școală.

„Fără această cantină socială noi, 120 sau 130 de oameni care suntem, or să o ducă mult mai rău, mult mai greu că noi între noi vorbim și ne petrecem. Porția care ne-o dau, noi o mâncăm de două ori”.

Majoritatea celor care vin aici au pensie mizeră, pe care se grăbesc să o împartă pentru a achita serviciile comunale și medicamentele.

„Toată vara strâng câte oleacă să pot plăti pe iarnă căldura. Mă strădui să nu mă duc să o cheltui așa. Aici e bine, mâncăm proaspăt în fiecare zi. Mâncărica o împart în 2-3 ori, câte oleacă”.

„78 de ani am. Am lucrat la „stroikă”, la calea ferată am lucrat. Pensia e mică, 1.300”.

„Trăim iată de aici, din ce ne dă. Am datorii la serviciile comunale peste 20 de mii. Acum, unde-i statul? Unde-i el, să iasă unul să spună da, doamna merită că a plătit impozit la stat că nu aveam copii? Unde-i statul acum?

„Cred că muream de foame sau mergeam prin gunoiști. Ieri am primit pensia și tot ieri am dat-o”.

Imediat ce prânzul aromat este adus afară, bătrânii încep să roiască în jurul meselor. Își scot caserolele pregătite cu grijă de acasă și își așteaptă nerăbdători porția.

Astăzi au primit o porție de supă, terci, o felie de cașcaval și o pâine.

„Totul este foarte gustos, gătesc bine, totul e proaspăt”.

„Eu vin aici deja cinci ani și îmi place foarte mult. Eu primesc 1.250 de lei pensia. Am luat medicamente și mai am nevoie de 200 de lei pentru medicamente. Ce îmi rămâne? Doar apartamentul. Pâinea o pun în congelator, când am nevoie o dezgheț și e ca și proaspătă”.

Mulți dintre ei, după ce și-au luat porția, nu se grăbesc să plece. Mai stau, în speranța că va rămâne mâncare și se vor alege cu un adaos.

„Iată așa-i în toată ziua. Pentru adaos un pic, câte puțin, dar măcar ceva, nu ar fi rău. Îndeosebi supa. Supa, lichid cât mai mult”. 

„Adaos pentru că noi mâncăm și seara și dimineața tot din mâncarea asta. Nouă nu ne ajunge pensia să cumpărăm produse. Ne e a mânca încă. Mâncăm și azi la amiază și pe mâine dimineață lăsăm câte oleacă, să ne ajungă”.

Cantina socială există doar din donații, iar voluntarii îi îndeamnă pe toți doritorii să-i susțină pe bătrâni.

Cristina Varzari, coordonatoare „Regina Pacis”: „Un prânz ar fi la 40 de lei. Un prânz complet pentru o persoană și dacă se găsește o persoană care ar vrea să susțină un bătrân timp de o lună, noi suntem deschiși”.

În ultimii nouă ani, cantina socială a oferit prânzuri calde pentru aproape 15 mii de oameni. 

Aici sunt deserviți bătrânii care au pensii mici și nu au pe nimeni care să-i ajute.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării