main logo
319

Zilele Filmului Românesc au fost inaugurate la Chișinău

Ediția a V-a a Zilelor Filmelor Românești la Chișinău a fost inaugurată aseară, cu cel mai nou film al regizorului român Corneliu Porumboiu – La Gomera, realizat în 2019.

Zilele Filmului Românesc au fost inaugurate la ChișinăuFoto: IPN

Timp de trei zile, între 10-13 octombrie, la Cinematograful Odeon, în cadrul evenimentului sunt proiectate nouă lungmetraje și cinci scurtmetraje, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, filmele care sunt prezentate în cadrul ediției din acest an sunt de o valoare excepțională. Drept exemplu a adus proiecția – La Gomera, care este propunerea României pentru premiul Oscar din acest an. 

„Arta nu are granițe, iar arta de valoare străpunge orice fel de bariere. Este important ca și prin acest fel de evenimente să contribuim la legăturile solide dintre țările noastre”, a spus ambasadorul.

Regizorul român Marian Crișan a declarat că la organizarea fiecărei ediții a Zilelor Filmului Românesc se aduce publicului basarabean cele mai bune filme ale anului, realizate peste Prut, nu neapărat comerciale, dar dintre cele care sunt solicitate și în alte țări. „Încercăm să alegem dintre filmele care au avut cel mai mare impact la festivalurile din întreaga lume”, a spus regizorul.

„Zilele Filmului Românesc este un eveniment de referință în ceea ce înseamnă viața cinematografică de la răsărit de Prut. Avem planuri mari să aducem cât mai des noile realizări ale cinematografiei românești în Basarabia, cinematografie care este în ultimii ani pe un drum foarte bun”, a spus Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Victoria Nagy Vajda, a menționat că Zilele Filmului Românesc reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente românești. „Noi facem parte din cinematografia românească, fiindcă vorbim de același spațiu cultural”, a afirmat secretarul.

Astăzi, 11 octombrie, va fi proiectat filmul „Răscoala” la ora 17.00 și „Monștri” la ora 20.00. Sâmbătă, 12 octombrie, iubitorii de film sunt invitați să privească la ora 11.00 o proiecție de scurt metraje din arhiva Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică. 

La ora 17.00 este planificat să fie prezentat filmul „Doi bărbați pentru o moarte”, la ora 19.00 – „Arestul”, iar la 22.00 – „Nu mă atinge-mă”. 

Duminică, 13 octombrie, copii sunt chemați de la ora 11.00 să privească „Amintiri din copilărie”. La ora 17.00 va fi proiectat filmul „Alice T”, iar la ora 19.30 va avea loc Gala de închidere și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară”. Intrarea este liberă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării