main logo
253

Zeci de nou-născuţi prematur mor, în fiecare an, în Republica Moldova

52 de bebeluşi născuţi prematur din cei 1768 au decedat, în 2018, în Republica Moldova, iar în 2017 nu au supravieţuit 91 de copii dintre cei 1786 născuţi prematur.

Zeci de nou-născuţi prematur mor, în fiecare an, în Republica Moldova

Datele au fost prezentate de Biroul Naţional de Statistică. Cauzele care duc la naşteri premature şi decese sunt lipsa specialiştilor medicali, incubatoarele care sunt la limita uzurii, educaţia medicală precară a părinţilor şi lipsa unui program de monitorizare pre-natal şi post-natal pentru mame.

Subiectul a fost discutat în cadrul mesei rotunde „Problemele pre-maturităţii în Republica Moldova: realizări şi acţiuni pentru identificarea soluţiilor”, desfăşurate astăzi la Chişinău, transmite Știri.md cu referire la IPN.

La Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău şi în cadrul Centrului de Plasament Temporar şi Reabilitare pentru Copii de la Bălţi, care deserveşte raioanele de nord ale Republicii Moldova, echipamentele din secţiile pentru copiii născuţi prematur sunt la limita uzurii. Pentru a cumpăra incubatoare noi şi consumabile medicale este nevoie de un milion de euro, spune Pavel Timotin, inginer-coordonator în cadrul Institutului Mamei şi Copilului.

Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului, susţine că, deşi le sunt încălcate drepturile, femeile care nasc prematur nu se adresează în instanţa de judecată. 

Aceasta pentru că, de cele mai multe ori, femeile nu sunt informate sau acceptă realitatea cruntă din Republica Moldova.

Strategia naţională de sănătate a mamei, copilului şi adolescentului pentru anii 2020-2030 este elaborată de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale pentru a asigura accesul universal şi echitabil la informaţii şi servicii medicale gravidelor, copiilor şi adolescenţilor, informează instituţia într-un răspuns oferit Oficiului Avocatului Poporului.

Totodată, Ministerul Sănătăţii menţionează că proiectul transfrontalier SMURD este dotat corespunzător cerinţelor şi transportă copiii născuţi prematur la spitalele din Chişinău şi Bălţi. 

La fel, şi prin intermediul Asistenţei Medicale de Urgenţă, care anul trecut a achiziţionat 109 ambulanţe noi, iar pentru anul 2019 sunt preconizate încă 160 de ambulanţe dotate corespunzător.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării