Zeci de fermieri din raionul Fălești au primit echipamente moderne de muls lapte
Peste 20 de fermieri din raionul Fălești au primit, pe 4 aprilie, echipamente moderne de muls, în cadrul unui program de sprijin destinat micilor producători agricoli. Donația, finanțată de Guvernul Elveției și implementată de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), are scopul de a îmbunătăți condițiile de muncă și productivitatea fermierilor care se bazează pe creșterea vacilor de lapte.

„Fermierii și agricultura sunt sectoarele-cheie din Republica Moldova. Sunt niște nevoi enorme de a dezvolta și a susține eforturile care deja au fost depuse în Moldova, inclusiv din perspectiva integrării europene. La fel din cauza invaziei în Ucraina care a creat o criză, trebuie în mod special să-i sprijinim”, a menționat Simone DiStefano, director-adjunct al cooperării Elveției în Moldova, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.
Echipamentele au fost distribuite în satele Pruteni și Hiliuți, unde activitatea agricolă este una dintre puținele surse de venit, iar selecția beneficiarilor a fost făcută pe baza nevoilor comunităților.
„Am fost și la nord, și în centru, și la sud. Am încercat să identificăm acele sate care sunt mai excluse din comunitate, cele care au mai multe nevoi și probleme și de aceea am decis să alocăm acest ajutor anume aici. Proiectul, în general, a constituit 2,5 milioane de dolari. Dar, propriu-zis, pentru această componentă de achiziție a echipamentelor de muls a fost aproximativ de 300 de mii de dolari”, a menționat Tudor Robu, reprezentant-adjunct al FAO Chișinău.
Pentru beneficiari, echipamentele înseamnă mai mult decât o simplă donație: sunt o șansă la eficiență, igienă sporită și timp economisit.
„Ne va ușura un pic munca și productivitatea laptelui. Le mulțumim oamenilor care ne ajută și ne sprijină. La rândul nostru ne stăruim să dăm și noi un produs bun.”
„- Dețin o vacă. Am ținut și două. Curățenia, spălarea, ne lua undeva o oră.
– Acum, cum credeți, în cât timp o să reușiți?
– Cred că undeva 20-30 de minute.”
„Ne va fi mai ușor. Eu mulțumesc proiectul din Elveția, FAO.”
„Ne va ușura mult procesul de muncă. Nu dăm din mâini, el lucrează. Mulțumim celor care s-au stăruit pentru noi. Iar noi ne voi stărui să mergem mai departe cu producția.”
Proiectul FAO-UNDP, finanțat de Elveția și Austria, a oferit sprijin pentru peste 17.000 de fermieri din 23 de raioane ale Republicii Moldova, prin distribuirea de semințe, fertilizanți și furaje pentru animale.