main logo
919

ZdG: Pe osemintele victimelor NKVD se construiește o terasă

O nouă terasă care se construiește în Chișinău, devine o piatră de încercare pentru autorități și memoria victimelor perioadei staliniste.

ZdG: Pe osemintele victimelor NKVD se construiește o terasăFoto: ZdG.md

Firma „Snack House” (Casa Gustărilor – trad. eng.) își construiește o terasă de agrement pe locul în care NKVD-ul a omorât în gropi comune zeci de oameni nevinovați: elevi, studenți, învățători, preoți, primari, transmite Știri.md cu referire la ZdG.md

Piatra comemorativă care se afla de zeci de ani în acel loc a fost strămutată, pentru a nu încurca la construcția terasei.

Potrivit sursei, lângă restaurantul „La Sarkiz” de pe str. Mateevici 113a, în preajma uneia dintre clădirile Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, se desfășoară lucrări de amenajare a unei terase de vară. Terasa va fi amplasată pe un teren public, iar actele permisive din partea Preturii Buiucani sunt contestate de către autoritățile naționale care apără patrimoniul istoric.

Vadim Brânzaniuc, pretorul sectorului Buiucani, a declarat că, la sfârșit de martie curent, pretura a eliberat agentului economic SRL „Snack House” permisiunea de amenajare a unei terase pe o porțiune a Parcului „Valea Morilor”. Acesta susține că actele au fost eliberate în strictă conformitate cu Regulament privind organizarea teraselor de vară/sezoniere pe domeniul public sau privat al municipiului Chișinău și care nu presupune executarea lucrărilor capitale.

Administratorul SRL „Snack House”, Vitalie Perciun, susține că amenajarea terasei se efectuează pe o mie de m², teren închiriat de la municipalitate, în baza schemei de amplasare a terasei coordonate cu arhitectul-şef al orașului și confirmată de pretura de sector cu avizul celor de la Spații Verzi și învoirea administrației Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice pentru efectuarea lucrărilor în preajma acestui obiectiv. În același timp, acesta a negat atribuția companiei la strămutarea pietrei comemorative din locul ei inițial. Potrivit lui, atunci când au demarat lucrările, piatra comemorativă s-ar fi aflat în locul în care este amplasată în prezent.

Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM), susține că însăși piatra comemorativă nu are un statut oficial, astfel că ea nu se regăsește în nici un registru al monumentelor ocrotite de stat – fie acesta local sau național. Piatra ar fi fost instalată arbitrar și nu i s-a acordat statut de monument de for public care conform legii se atribuie doar operelor de artă plastică monumentală.

Întregul material îl citiți pe Ziarul de Gardă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării