main logo
3334

Vlad Filat: Agricultura moldovenească se află între secetă și colaps

„Agricultura din Republica Moldova se află între secetă, stagnare și colaps”. Declarația aparține fostului premier al țării și liderului PLDM, Vlad Filat.

Vlad Filat: Agricultura moldovenească se află între secetă și colapsVlad Filat/Imagine simbol

Potrivit lui Vlad Filat, în ultimii cinci ani, agricultura Republicii Moldova a cunoscut trei ani de prăbușire a producției și doar doi ani de revenire modestă, transmite Știri.md.

El menționează că, situația a culminat în 2024 cu o scădere de 14,6%, iar comparativ cu 2019, producția agricolă globală a fost cu 13,3% mai mică (de la 100% în 2019, la doar 86,7% în 2024).

„Aceasta nu mai este o criză trecătoare, ci o stagnare sistemică a sectorului agricol, cu pierderi masive de recoltă și perspectivă tot mai sumbră. Mai mult de 70% din populația ocupată din mediul rural, angajată în sectorul real al economiei, lucrează în agricultură. Însă, exact acest segment se prăbușește. În 2024, numărul persoanelor ocupate în agricultură a scăzut dramatic, ajungând la doar 154.600 de persoane, cel mai scăzut nivel din, cel puțin, ultimele opt decenii”, notează Filat. 

Potrivit fostului premier, doar în ultimul an, R. Moldova a pierdut peste 31.000 de lucrători agricoli, iar această pierdere înseamnă nu doar lipsă de producție, ci și dispariția satului moldovenesc ca formă vie de organizare socială.

„În „Bugetul + Plus” al guvernului, anunțat cu mare fast în valoare de aproape 8 miliarde lei, pentru agricultură s-au alocat doar 200 milioane lei, adică 2,5% din total. Este un semnal clar că guvernul tratează agricultura și mediul rural cu dispreț și neglijență instituționalizată. Iar în lipsa unei economii funcționale la sate, niciun proiect de tip „Satul European” nu poate opri exodul populației și nu are niciun sens.

În ciuda secetei din 2024, exportul de fructe a crescut, atingând un nou record de 293 milioane USD, dintre care peste 150 milioane de dolari au fost exporturi către Uniunea Europeană. Acest succes nu a venit întâmplător, ci datorită subvențiilor direcționate și accesului preferențial negociat în 2014, care au permis Republicii Moldova să exporte volume mari în regim favorabil. Dar și acest avantaj este acum în pericol”, susține Vlad Filat. 

Acesta mai menționează că, este revoltător, dar și de neînțeles cum, în ciuda contextului regional tensionat, al schimbărilor climatice agresive și al unui sector agricol aflat la limită, Guvernul nu a făcut niciun demers pentru protejarea agricultorilor și a accesului lor la cea mai importantă piață de export.

„Tăcerea și inacțiunea autorităților este alarmantă. Orice întârziere în negocierile cu UE poate duce la pierderea accesului preferențial și la colapsul exporturilor de fructe. În 2024, peste 66 milioane de dolari au venit doar din exporturile către România, și alți aproximativ 100 milioane de dolari din Germania, Polonia, Franța și alte țări europene. Aceste cifre nu sunt doar statistici, ele reprezintă venituri pentru agricultori, salarii pentru muncitori sezonieri, valoare adăugată în satele Moldovei”, menționează liderul PLDM. 

Filat spune că, lipsa de reacție în fața expirării cotelor UE este o eroare strategică, care va aduce scăderea drastică a exporturilor de fructe, falimente în lanț în sectorul agricol, dar și accelerarea depopulării satelor.

„Guvernul este obligat să acționeze imediat prin lansarea negocierilor cu UE pentru prelungirea cotelor, sprijin financiar pentru agricultorii afectați de înghețuri și recalibrarea Bugetului +Plus pentru a susține real agricultura. Altfel, în câțiva ani, Republica Moldova va importa merele pe care altădată le exporta. Iar în loc de sate vom avea doar amintiri”, a conchis Vlad Filat. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării