main logo
624

Verdict: Pesta porcină africană nu mai poate fi oprită decât printr-o măsură extremă

Pesta porcină africană nu poate fi oprită decât dacă statul ia toţi porcii din micile gospodării şi îi duce în ferme conduse de profesionişti. Este opinia unui mare crescător de porci din judeţul Brăila, România care a pierdut zeci de mii de animale din cauza virusului agresiv.

Pesta porcină nu mai poate fi oprită decât printr-o măsură extremă

El consideră că statul a greşit pentru că nu a luat măsuri de prevenţie şi că erorile la nivel decizional continuă deoarece, marii fermieri nu sunt ajutaţi în regim de urgenţă, relatează Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Gheorghe Caruz a pus bazele unei mari afaceri cu porci în judeţul Brăila. La fel ca alţi agricultori, el a avut de suferit din cauza pestei porcine africane. La ferma de porci de la Tichileşti deţinută de familia Caruz, zilele acestea sunt eutanasiaţi peste 35.000 de porci.

Marele fermier spune că după declanşarea epidemiei de pestă porcină africană a luat toate măsurile stabilite de autorităţi şi consideră că factorii de decizie au greşit deoarece nu au împuşcat porcii mistreţi din Delta Dunării şi nu au instruit populaţia.

Potrivit acestuia, autorităţile i-au obligat pe fermieri să respecte o serie de reguli precum infiinţarea unor filtre de dezinfecţie şi a unor puncte de control, stabilirea unor coridoare de siguranţă în jurul fermei, limitarea accesului în zonă a persoanelor străine, controlul apei şi al furajelor.

„S-a greşit de la început, pentru că nu au fost împuşcaţi porcii mistreţi din Delta Dunării. S-a spus atunci că este rezervaţie, că speriem păsările, acum speriem oamenii pentru că nu o să mai avem ce mânca. Nu s-a făcut instruirea populaţiei, omul are cel mai important rol, să anunţe imediat autorităţile că a văzut un porc mort. La noi, nu, trecea omul pe lângă cadavru şi îşi vedea de treabă. Dacă se luau măsuri radicale în Deltă, nu se mai ajungea aici. În Germania au stat cu armata în jurul marilor ferme când a izbucnit pesta, la fel şi în alte state, în Olanda au omorât aproximativ şase milioane de porci. Nu am învăţat nimic de la alţii, pesta este de doi, trei ani în Ucraina şi noi nu am luat nicio măsură, am stat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gheorghe Caruz, unul dintre cei mai importanţi crescători de porci din judeţul Brăila.

Gheorghe Caruz consideră că virusul nu mai poate fi oprit decât dacă se ia o măsură extremă: toţi porcii din micile gospodării să fie luaţi şi crescuţi în ferme administrate de profesionişti.

„Părerea mea este că pesta nu prea mai poate fi oprită, este cel mai parşiv virus, se transmite prin orice, prin oameni, animale, pe aer, prin apă, pe haine, prin păsări, prin furaje, prin unelte, prin şoareci. Există o variantă radicală. Trebuie luaţi urgent toţi porcii din gospodării, din toată ţara. Dacă nu se va proceda aşa, nu va scăpa niciun porc, din nicio fermă din ţară. Am avut cheltuieli uriaşe pentru a face protecţie, am respectat toate regulile impuse de autorităţi, de pomană”, a spus Gheorghe Caruz.

Fermierul brăilean mai vorbeşte despre incompetenţa unor funcţionari ai statului care ar putea provoca un dezastru ecologic şi economic. Gheorghe Caruz susţine că a vorbit cu ministrul Agriculturii pentru a primi bani pentru a face eutanasierea porcilor, dezinfecţia fermelor şi repopularea unităţilor afectate de pestă porcină.

„Sunt cozi de topor prin instituţiile statului, nu-şi fac treaba, nu respectă ce zice ministrul. Eu am câştigat un proces cu APIA, trebuie să-mi dea peste 1,9 milioane de euro. Nu am primit banii, probabil ne consideră duşmani ai poporului, nu oameni de afaceri. Acum eu nu am bani să omor animalele din fermă. Am vorbit cu ministrul Agriculturii, ne-a spus că ne dă banii, a trecut o săptămână şi nu am primit nimic. Ori nu au bani, ori nu respectă ordinele ministrului. Dacă nu ne dau rapid banii, o să fie mult mai rău, o să moară toţi porcii şi o să miroasă îngrozitor....Noi vrem să repopulăm, nu la nivelul pe care l-am avut, dar măcar reîncepem să repopulăm. În lege scrie că după eutanasiere şi dezinfecţie se depun actele şi după trei luni se primesc banii de despăgubiri. Avem rapid nevoie de bani. Dacă nu repopulăm, o să murim de foame. Se distruge zootehnia, se distruge toată agricultura, toate sunt legate, este un lanţ care merge mai departe în economie, afaceri distruse, locuri de muncă pierdute”, a precizat Gheorghe Caruz.

Înainte de declanşarea virusului, judeţul Brăila se afla pe locul doi pe plan naţional ca număr de porci. Până în prezent, în judeţ au fost confirmate 34 de focare de pestă porcină africană în gospodării şi în exploataţii comerciale, peste 30.000 de porci fiind eutanasiaţi de veterinari. Până la finalul campaniei cel puţin 200.000 de animale vor fi eutanasiate dacă între timp nu vor fi descoperite noi focare ale bolii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării