main logo
4117

Un nou proiect de interconexiune energetică dintre Moldova și România

O nouă linie electrică aeriană, cu o lungime estimativă de 190 kilometri, va fi construită în următorii ani pentru a interconecta sistemul energetice al Republicii Moldova cu cel al României, cât și cu sistemul electroenergetic european.

Un nou proiect de interconexiune energetică dintre Moldova și RomâniaImagine simbol

Linia electrică aeriană de înaltă tensiune de 400kV, va fi cea de-a treia care interconectează Republica Moldova și România şi o va face prin intermediul stațiilor electrice Strășeni și Gutinaș, potrivit întreprinderii de stat Moldelectrica, transmite Știri.md, cu referire la mold-street.com.

Cu finanţare de la USAID

Pentru 30 aprilie 2024, este anunţată deja semnarea Memorandumului de Înțelegere pentru construcția porțiunii moldovenești, între Guvernul SUA, reprezentat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), și Guvernul Republicii Moldova, reprezentat de Ministerul Energiei.

Memorandumul de Înțelegere prevede ca etapa de construcție va începe la sfârșitul anului 2025, după efectuarea mai multor studii de fezabilitate, iar finalizarea construcției este așteptată la începutul anului 2029.

„Construcția liniei de înaltă tensiune 400 kV Strășeni-Gutinaș face parte dintr-un efort mai amplu al USAID de a îmbunătăți securitatea și independența energetică a Moldovei, prin conectarea sistemului electroenergetic de transport a țării cu sistemele electroenergetice de transport europene.

În anii următori, sunt planificate investiții de 220 de milioane de dolari pentru a îmbunătăți stabilitatea sistemului electroenergetic și pentru a crește oportunitățile de generare internă folosind resursele de energie regenerabilă competitive din punct de vedere al costurilor”, susţine Moldelectrica.

Proiecte, proiecte

De notat că, după 30 de ani de aşteptare, abia recent au început lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Vulcănești-Chișinău, contractul fiind semnat încă în noiembrie 2021.

Lucrările de construcție a liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău de 400 kV au fost lansate pe 29 martie 2024 şi sunt efectuate o companie din India care a semnat contractul încă în noiembrie 2021. Lucrările de construcţie urmează a fi gata abia în anul 2025.

Totodată, Ministerul Energiei are în plan construcţia până în 2030 şi a liniei electrice de înaltă tensiune cu România: Bălţi -Suceava, pentru care sunt deja prevăzute fonduri externe.

La fel, se prevede construcția celui de-al doilea circuit al liniei aeriene de înaltă tensiune de 330 kV Bălți - Centrala Hidroelectrică Dnestrovsk (HPP) din Ucraina, despre care se discută deja de aproape două decenii.

Un alt proiect prevede construcția unei interconexiuni de înalta tensiune „Centrala Nucelară Yuzhnoukrainsk - Prymorsk - Vulcănești - Isaccea” (UA-MD-RO), iar al treilea prevede creșterea capacității de interconexiune a coridorului vertical pe ruta Trans-Balcanică a gazelor naturale și dezvoltarea proiectelor dedicate producerii hidrogenului verde, utilizând surse regenerabile de energie.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării