Un colegiu austriac în domeniul informaticii va fi construit la Chișinău
La Chișinău a fost inițiată construcția viitorului colegiu în domeniul electronicii și informaticii, finanțat de autoritățile austriece.
„Astăzi punem piatra de temelie a acestui colegiu, iar scenariul de implementare este unul ambițiosˮ, a spus ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere între Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova și Ministerul Federal al Educației, Științei și Cercetării al Republicii Austria. Oficialul spune că împreună cu colegii austrieci și-au propus ca în septembrie 2025 să aibă loc o activitate educațională în această instituție de învățământ, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.
„Construcția acestui colegiu tehnic austriac o să ne permită să aducem în Republica Moldova cea mai bună expertiză europeană și un model de succes de realizare a învățământului profesional-tehnic. Vom oferi absolvenților noștri posibilitatea de a beneficia de educație de calitate în Republica Moldova. Sperăm, în același timp, să fie și un punct de atracție pentru companiile austriece care să vină și să investească în Republica Moldova, în special în domeniul ingineresc, al informaticii și microelectroniciiˮ, a spus Perciun.
Ministrul federal al educației, științei și cercetării al Republicii Austria, Martin Polaschek, a declarat că Austria este unul dintre partenerii longevivi, care întotdeauna a acordat suport Republicii Moldova.
„Sistemul de învățământ profesional-tehnic din Austria este unul cunoscut în toată lumea, iar expertiza noastră bogată sigur că este una valoroasă pe care o vom împărtăși, dar, în același timp, suntem siguri că și noi vom profita de îmbunătățirea experiențelor noastre în urma acestui schimbˮ, a declarat Martin Polaschek.
Ministrul austriac a spus că fondarea acestei instituții de învățământ în Moldova reprezintă o investiție în viitor. Potrivit oficialului, instituția va fi un punct de atracție pentru elevii din Republica Moldova, întrucât aceasta va fi construită pe teritoriul Zonei Economice Libere, unde sunt și agenți economici care vor angaja acești absolvenți în întreprinderile lor.
Instruirea va avea loc predominant în limba germană, dar, în același timp, vor fi cursuri în limba română și limba engleză. Specializarea va fi informatica și microelectronica, iar absolvenții vor obține o diplomă recunoscută atât în Republica Moldova, cât și în Austria și întreaga Uniunea Europeană.