main logo
380

Un cineast din R. Moldova a luat marele premiu la un festival de film din România

Filmul documentar ”Călărași – un ținut la poarta raiului” în regia lui Dumitru Grosei, a câștigat marele premiu ”Cel mai bun film etnografic” la cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Etnografic, care a avut loc în orașul Zlatna, județul Alba, România, în perioada 10-12 august 2018.

Marele premiu unui cineast moldovean la un festival de film din RomâniaMarele premiu unui cineast moldovean la un festival de film din România

Festivalul este dedicat filmelor care au un caracter etnografic și își propune să promoveze cultura și tradițiile naționale. La ediția din acest an, au fost înscrise 722 de producții din 85 de țări, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Potrivit specialiștilor din domeniul cinematografiei, Dumitru Grosei este cel mai selectat regizor moldovean la festivalurile internaționale de film, în prima jumătate a anului 2018. Filmele sale au adunat nouă selecții oficiale în Italia, China, Maroc, Turcia, Albania, Liban, România și Rusia. Prima selecție oficială a filmului ”Călărași – un ținut la poarta raiului” a fost în cadrul ediției a XXI-a a Festivalului Internațional de Film Ecologic „To save and preserve” din Rusia. 

Dumitru Grosei s-a născut în 1969, în satul Marinici, raionul Nisporeni. Între anii 1992-1994 a studiat  la Facultatea de Drept a Universității din Iași, iar în 1999 a absolvit Facultatea de Regie Film la Universitatea Națională de Artă teatrală și Cinematografică din București. În 1995 a fost regizor secund al regizorului francez Bertrand Tavernier, la filmul ”Capitaine Conan”. 

În prezent, Dumitru Grosei locuiește la Chișinău și este președinte și fondator al Asociației Cineaștilor Independenți din Moldova Alternative Cinema. Între anii 2016 și 2017 a deținut funcția de director al Arhivei Naționale de Film a Republicii Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării