main logo
2007

Ulianovschi: Diaspora trebuie să gestioneze spațiile comerciale din AIC

Incompetența, corupția și necunoașterea sunt cauzele eșuării licitațiilor privind darea în arendă a spațiilor comerciale, de la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulianovschi: Diaspora trebuie să gestioneze spațiile comerciale din AICFoto: paranteze.md

De această părere este fostul ministrul al Afacerilor Externe, Tudor Ulianovschi, care a propus în cadrul unei emisiuni televizate ca o parte din acesta spații comerciale să fie gestionate de cetățeni moldoveni din diasporă, transmite Știri.md.

„Situația de la Aeroportul Internațional Chișinău poate fi comparată cu o fabulă. Autoritățile Republicii Moldova trebuie să se ocupe în permanență de modernizarea Aeroportului Internațional Chișinău, de construcția unei noi piste, a unui nou terminal de pasageri, nu de prostii. În nicio țară normală nu au loc astfel de licitații, pentru darea în arendă a spațiilor comerciale. Întrebarea este: Cu ce scop au preluat ei aeroportul de la stat, dacă nu sunt în stare să administreze chestii de bază?”, a afirmat Tudor Ulianovschi.

Prin urmare, fostul ministru de Externe propune ca măcar jumătate din spațiile comerciale din incinta aerogării să fie gestionate de moldoveni din diasporă. Aceasta ar fi o măsură de sprijin a celor plecați în străinătate, care ar putea să-i determine să revină acasă.

„Am vorbit cu mai mulți cetățeni din diasporă, care au propus să ia ei în gestiune spațiile comerciale de la aeroport. Eu aș propune ca o pătrime sau o doime din aceste spații să fie oferite membrilor diasporei, care vor să investească în Republica Moldova. Poftim, motivați-i, dar nu vă jucați cu astfel de concursuri. Toate concursurile au eșuat. De ce? Răspunsul este: incompetență, corupție, necunoaștere. Toate acestea sunt pasibile de răspundere. Dacă tot se întâmplă ce se întâmplă, cei care sunt responsabili ar trebui să își asume totul și să spună următoarele: Noi am decis să dăm în concesiune companiei X din Franța, în mod transparent, dar, în schimb, sincer. Îți asumi tot, inclusiv riscurile. Totuși, cel mai bine și sigur ar fi anularea concursului privind darea în arendă a spațiilor comerciale de la aeroport și angajarea oamenilor care știu cum să le gestioneze. În echipa mea, sunt oameni care au reușit să fie implicați în mai multe activități economice, în alte state, și pot veni cu propuneri concrete, de pe urma cărora Moldova va avea de beneficiat, nu unii factori decizionali din țara noastră”, a mai menționat Tudor Ulianovschi.

De menționat că pe data de 9 septembrie s-a finalizat termenul de depunere a ofertelor de participare la licitația privind darea în locațiune a spațiilor comerciale de la Aeroport, însă aceasta a fost amânată din nou, până la sfârșitul lunii septembrie. Și de această dată, la concurs s-a înscris doar compania franceză Lagardere, pe care guvernarea PAS pare să o favorizeze de la bun început.

Epopeea de la Aeroportul Internațional Chișinău durează de aproape un an de zile, iar licitația cu bucluc a fost amânată de cel puțin cinci ori până acum.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării