main logo
860

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu HIV: Numărul a crescut cu 20%

În ultimul an, cu virusul imunodeficienței umane, HIV, s-au infectat cu 20% mai mulți tineri. Conform datelor statistice, sunt afectați în special cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani.

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu HIV: Numărul a crescut cu 20%Foto: Profimedia

Potrivit experților, asta nu înseamnă că avem mai mulți bolnavi. Medicii din Chișinău spun că mai mulți oameni se testează, deci cresc și cazurile. Mai grav este faptul că o treime dintre oamenii care trăiesc cu HIV nici nu știu despre aceasta, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.

Conform datelor furnizate de Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile, pe parcursul anului 2021, numărul tinerilor infectați cu virusul imunodeficienței umane (HIV) a constituit 253 de persoane, ceea ce este cu 20% mai mult față de anul precedent. Din 100 de mii de tineri cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, 53 s-au îmbolnăvit.

În total, în 2021 au fost confirmate pozitiv 797 de persoane. Cifra este mai mică decât în 2019, adică până la începutul pandemiei. Apariția coronavirusului i-a făcut pe oameni să intre mai rar pe la medici, deci, și să se testeze mai rar. Anul 2022 bate însă toate recordurile - doar în prima jumătate a anului au fost confirmate 751 de persoane. Practic tot atâtea ca și anul trecut.

Numărul persoanelor cu infecția HIV confirmată primar: 2019 - 922 de persoane, 2020 - 674 de persoane, 2021 - 797 de persoane, 2022 (prima jumătate a anului) - 751 de persoane.

Specialiștii afirmă că motive de îngrijorare nu sunt. Mai degrabă, de bucurie. Datele arată că se testează mai mulți oameni. Numărul bolnavilor ar fi rămas neschimbat.

„A crescut numărul testărilor și, în consecință, a crescut numărul cazurilor identificate. Știm că o persoană poate trăi mai mulți ani fără a avea simptome și fără a ști că e HIV-pozitiv”, explică Alina Cojocari, coordonator, AO „Inițiativa Pozitivă”.

Cu adevărat grav este faptul că o treime dintre oamenii care trăiesc cu HIV nici nu știu despre aceasta.

„Noi în republică avem mult mai mulți pacienți infectați cu HIV decât noi cunoaștem. Ăsta e un indicator nu chiar bun. La moment, în viață sunt peste 10.000 de persoane care își cunosc statutul. Estimativ sunt 15.000. Din start, 5.000 nu își cunosc statutul”, menționează Iurie Climașevschi, coordonator, programul național HIV/SIDA.

Diagnosticarea bolii, practic, i-a salvat viața lui Andrei, care trăiește cu HIV de 11 ani.

„Viața mea continuă. Călătoresc, ies la plimbări, sunt activ social, am mulți prieteni. Trăiesc cu fruntea sus și nu mă ascund pentru că nu văd nicio problemă în asta”, relatează Andrei Stolearenco, persoană HIV-pozitivă.

Pentru a opri evoluția virusului, bărbatul primește terapia ARV cu pastile. Acestea îi blochează virusul în sânge, care ajunge a fi nedetectabil, adică se află într-un fel de hibernare. Atât timp cât administrează pastilele, nu poate infecta pe nimeni.

„În principiu, când începi să primești terapia, nu înseamnă că ai restricții în viață. Cum ai trăit până la HIV, așa poți continua. Se schimbă doar faptul că va trebui să administrezi o pastilă în fiecare zi, pentru a ține virusul sub control. Atât”, declară bărbatul.

Tratamentul cu pastile nu-i afectează deloc viața și sănătatea. Analiza sângelui arată că are o imunitate chiar mai bună decât la oamenii fără HIV.

„Am făcut un experiment: am luat sângele meu și al unei persoane care nu are HIV. Am avut 865 de celule, iar cealaltă persoană - 615”, spune Andrei Stolearenco.

Testul HIV este gratuit, voluntar și anonim. Din acest an, testarea poate fi efectuată și în unele farmacii. Este o procedură simplă, pe care o poate face orice persoană chiar și acasă.

„Omul are acces liber la testare. Se poate adresa în instituțiile statului, poate merge într-o farmacie după un test gratuit sau veni la orice ONG, unde acest lucru e posibil. Uneori ne confruntăm cu situații în care oamenii refuză să treacă testul la HIV... Spun că nu au nevoie. În societate există stereotipul că omul trebuie să facă parte din grupul de risc, să consume droguri sau să presteze servicii sexuale, ca să fie infectat cu HIV”, menționează Alina Cojocari, coordonator, AO „Inițiativa Pozitivă”.

În Republica Moldova sunt înregistrate oficial aproximativ 10 mii de persoane HIV-pozitive.

„Noi avem în ultimii 15 ani transmitere pe cale sexuală în peste 90% din cazuri. Mai sunt și alte căi: de la mamă la făt, prin aceleași seringi la utilizarea drogurilor, tatuaje, piercinguri, dar sunt foarte puține. Un singur act sexual poate să te infecteze. Fie cu HIV, sifilis, alte maladii”, declară Iurie Climașevschi, coordonator al programului național HIV/SIDA.

În 2021, la evidența medicilor se aflau 8 mii 677 de persoane HIV-pozitive, dintre care 135 sunt copii. În jur de 12% din persoanele infectate se testează prea târziu și află că au virusul în sânge atunci când nimic nu îi poate salva. Anul trecut, 324 de persoane HIV-pozitive au decedat.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării