main logo
3174

Tinerii din Găgăuzia au aflat adevărul despre Convenția de la Istanbul

Pe 4 și 5 decembrie 2023, cu ocazia campaniei internaționale „16 zile de acțiuni împotriva violenței de gen”, tinerii găgăuzi au aflat adevărul despre Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, generând o schimbare spre bine a percepției Convenției de la Istanbul în cazul tinerilor din sudul Moldovei.

Tinerii din Găgăuzia au aflat adevărul despre Convenția de la IstanbulFoto: Ipn.md

Pentru înțelegerea lucrurilor au contribuit seminarele precedente pentru această categorie de ascultători ținute la Liceul Teoretic N. Tretyakov din Comrat și o campanie de informare, în cadrul căreia au fost distribuite pliante despre Convenția de la Istanbul și combaterea violenței în mediul tinerilor din Găgăuzia. Despre aceasta a relatat pentru IPN, Elena Savina, directorul Institutului Național al Femeilor din Moldova „Egalitate - Равноправие”, care a organizat evenimentul, transmite Știri.md.

Campania globală „16 zile de acțiuni împotriva violenței față de femei și fete” se desfășoară anual de la 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, până la 10 decembrie, Ziua drepturilor omului.

„În octombrie 2021, Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul și tot atunci societatea s-a confruntat imediat cu dezinformări masive privind această convenție: multe instituții de presă dezinformează publicul, susținând că Convenția de la Istanbul legalizează îndepărtarea copiilor de la părinți. Și mulți iau aceasta drept adevăr pentru că nu sunt familiarizați cu prevederile Convenției de la Istanbul. Convenția a fost adoptată relativ recent și de aceea liderii tinerilor au urgentă nevoie de instruire privind conținutul convenției”, a spus Elena Savina.

Angajați ai Direcției de poliție din Găgăuzia și un psiholog de la Centrul de Reabilitare a Victimelor Violenței Domestice (Kirsovo) au participat activ la seminare, adresându-li-se tinerilor.

Seminarele au avut și scopul promovării intoleranței față de violență în mediul tinerilor reprezentanți ai minorităților etnice din Republica Moldova. Participanții la seminare au aflat metodele de combatere a violenței, modalitățile de a se proteja de violență, au învățat cine este un agresor, cum să procedeze victima agresiunii și despre urmările violenței.

Potrivit Elenei Savina, relevanța informării despre Convenția de la Istanbul privind formarea intoleranței la violență în rândul tinerilor se datorează realităților existente.

Astfel, „anul acesta, la deschiderea campaniei „16 zile de acțiuni împotriva violenței de gen”, s-a remarcat că trei din patru femei din Republica Moldova au suferit cel puțin o formă de violență din partea partenerului”, a punctat Elena Savina.

Toate acestea dovedesc necesitatea dezvoltării în mod activ a intoleranței față de violență în Moldova, familiarizarea urmând să înceapă la o vârstă fragedă, în tinerețe.

La încheierea seminarelor, participanții au apreciat mult atmosfera informală a evenimentelor și însușirea unor informații noi și utile.

Seminarele și campania de informare au fost organizate de Institutul Național al Femeilor din Moldova „Egalitate - Равноправие”, în cadrul unui proiect de combatere a violenței împotriva femeilor, finanțat printr-un grant al Ambasadei Finlandei la București.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării