main logo
762

Duminică, la Chișinău va avea loc Târgul Național al Covorului

Cea de-a V-a ediție a Târgului Național de Crăciun cu genericul „Covorul Dorului” va avea loc duminică, 16 decembrie la Chișinău, în cadrul Târgului de Crăciun.

Duminică, la Chișinău va avea loc Târgul Național al Covorului

Evenimentul este organizat în contextul înscrierii de către Republica Moldova la 1 decembrie 2016 a dosarului de candidat Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. 

Potrivit organizatorilor, scopul Târgului Național al Covorului este valorificarea covorului autentic românesc și a etniilor din republică, cunoașterea motivelor și simbolurilor de bază ale covoarelor, precum și familiarizarea cu tradițiile și obiceiurile de iarnă ale locuitorilor Republicii Moldova. 

Colindatul de ceată bărbătească, element înscris în patrimoniul universal în anul 2013, va fi momentul cheie al programului artistic.

Într-o postare pe rețelele de socializare, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a menționat că deja o tradiție frumoasă, Târgul Național al Covorului se întoarce să ne umple de mândrie sufletele. 

„Un eveniment foarte drag mie, care cinstește măiestria mamelor și bunicilor noastre de a țese nu doar modele, dar obiceiuri și tradiții străvechi. Vă așteptăm și anul acesta să vă bucurați de podoabele neamului nostru, la ,,Covorul Dorului”, organizat în cadrul Târgului de Crăciun, care se va desfășura concomitent în incinta a trei muzee naționale: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Muzeul Național de Artă al Moldovei”, a  precizat Monica Babuc.

Inaugurarea oficială a evenimentului va avea loc la ora 14.00,  la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Tot aici va fi vernisată expoziția „Imaginea lumii țesută în lână”, care va conține covoare din patrimoniul muzeului, precum și 12 ponevi (țesătură groasă de lână, bumbac ș.a. din care se fac macaturi, covoare, etc.) din colecția Muzeului Țării Crișurilor din Oradea (România). Prima parte a evenimentului va cuprinde un vast program muzical cu caracter cognitiv-distractiv, cu numeroase reprezentări ale obiceiurilor legate de țesutul covoarelor, precum și numeroase ateliere de creație și activități interactive. În curtea muzeului va fi amenajată o gospodărie țărănească, iar vizitatorii vor avea ocazia să guste din bucatele tradiționale.

În aceeași zi, între orele 15:30-16:30,  Muzeul Național de Istorie a Moldovei va deveni un loc de conexiune între diferite etnii conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova, în hol fiind prezentate cele mai frumoase tradiții de iarnă ale bulgarilor, ucrainenilor, găgăuzilor. Totodată, aici vor avea loc ateliere organizate de către țesătoarele consacrate din țara noastră. 

Expozițiile și atelierele vor fi însoțite de un spectacol care va prezenta piese muzicale preluate din folclorul minorităților conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova. 

În același timp, vizitatorii vor putea admira expoziția „Magia covorului vechi”, în cadrul căreia vor fi prezentate covoare datate cu sf. sec. XVIII - înc. sec. XX din colecția muzeului, o parte dintre acestea fiind expuse în premieră. În curte va fi amenajat un Iarmaroc al meșterilor populari, de unde doritorii vor putea procura cadouri celor dragi.

Între orele 17:00-18:00,  la Muzeul Național de Artă al Moldovei va avea loc vernisajul expoziției „Tradiție și modernitate”, care va prezenta opere de pictură semnate de Mihai Grecu, Elena Bontea, Vladimir Palamarciuc, precum și piese de tapiserie realizate de Elena Rotaru, Silvia Vrânceanu, Andrei Negură, Maria Saca-Răcilă și alții.

Liantul care va asigura conexiunea dintre diferitele locații și compartimente va fi Parada Portului Popular de Iarnă. Invitații speciali ai Târgului Național al Covorului – Formația Flori de măr din Râșca, Suceava, Grupul folcloric Glasul Odăieșilor, județul Galați, Alaiul Cerbul din Heleșteni, Iași.

Cea de-a V-a ediție a Târgului Național al Covorului este organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării,  în parteneriat cu Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în R. Moldova  și alte instituții.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării