main logo
2830

Tânără din Moldova, salvată după ce îi cădea pielea de pe corp

O pacientă în vârstă de 26 ani a fost spitalizată într-o stare extrem de gravă, cu un diagnostic absolut neclar, cu o dermatită necrobuloasă (cădea pielea de pe 40% din suprafaţa corpului).

Tânără din Moldova, salvată după ce îi cădea pielea de pe corp

Potrivit Spitalului Republican „Timofei Moșneaga”, au fost organizate multiple consilii, cu prezența dermatologilor, infecționiștilor, chirurgilor, ginecologilor, hematologilor. Ca urmare, medicii SCR au presupus mai multe boli, care nu au fost confirmate de către specialiști din alte instituții. În urma investigațiilor s-a determinat gradul de mortalitate a pacientei de 95-97%, transmite Ştiri.md.

Potrivit instituţiei, cazul este unic prin faptul că fără stabilirea diagnosticului concret, grație terapiei  intensive cu utilizarea metodelor contemporane de detoxificare și metodei de terapie extracorporeală, s-a reușit, ca pacienta, care se afla într-un sindrom de disfuncții multiple de organe cu multiple insuficiențe (insuficiență cerebrală, insuficiență renală acută, insuficiență cardiovasculară stare de șoc, sindrom de coagulare desiminată, o deplețe a tuturor elementelor sangvine), să fie readusă la o stare bună de sănătate, pentru a putea continua tactica chirurgiei plastice pentru refacerea pielii pierdute.

,,Fiecare pacient e important pentru noi și de fiecare dată încercăm să îi susținem pe pacienți, pentru a-i ajuta să treacă peste situațiile dificile. Deși este un caz neobișnuit, noi am reușit să aducem pacienta la o stare satisfăcătoare de sănătate. Pacienta a fost monitorizată de către noi 18 zile, iar acum urmează un transfer în altă instituție unde va beneficia de un transplant de piele”,  a declarat Gheorghe Trînca, șef interimar Secția terapie intensivă chirurgia septică.

“Fiind Colaborator al universității de medicină, vreau să menționez, că în ultimii 2-3 ani s-au creat condiții excelente de terapie și îngrijire a pacienților. Este extrem de important regimul sanitar epidemiologic, asigurarea cu rechizite pentru îngrijirea pacienților (saltele, pansamente speciale). Mă bucură faptul că echipa de medici al Secției terapia intensivă  are o pregătire specializată în domeniul terapia intensivă a bolnavilor septic, care fac parte din cea grea categorie de pacienți”, menționează Prof. Victor Cojocaru.

„Pacienta este o femeie social vulnerabilă, cu doi copii, care necesita un tratament complex de urgență pe care nu și-l putea permite. Pentru SCR nu a fost un impediment această situație a femeii, iar medicii, imediat ce a fost internată, s-au implicat la cel mai înalt nivel și cu toții au dat dovadă de profesionalism”, a precizat Alexandru Botezatu, șef Departament terapie intensivă.

La data de 16 octombrie 2018 pacienta a fost transferată în centrul specializat de chirurgie plastică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării