main logo
6225

Fake News: O altă explozie a avut loc în centrul Capitalei

Evenimentul tragic cauzat de explozia produsă recent într-un bloc locativ din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău a ajuns subiect al unor știri false răspândite de unele site-uri dubioase.

Fake News: O altă explozie a avut loc în centrul Capitalei

La câteva zile după explozia din 5 octombrie curent, site-ul de știri false Expert.add-news-rom.xyz a scris despre o altă explozie care, chipurile, a avut loc în sectorul Centru al capitalei. Un alt site de falsuri News-romania24h.info a publicat o informație prin care a anunțat că a fost identificat un presupus vinovat de explozia din sectorul Râșcani. Nici una dintre aceste informații nu a fost confirmată de instituțiile abilitate și nici nu a fost publicată de vreo sursă media credibilă, transmite Știri.md cu referire la stopfals.md.

Mesaj fals #1: „O altă explozie a avut loc în sectorul Centru al capitalei. Chiar lângă clădirea…

La câteva zile după tragicul incident, unde în urma exploziei unei butelii de gaz au decedat patru persoane, iar alte opt persoane au fost rănite, Expert.add-news-rom.xyz a scris despre „o nouă explozie”: „Știre de urgență în capitată, un bloc de pe strada Vasile Alecsandri a luat foc astăzi la orele 14:30, din el au fost evacuați toți locatarii. Pompierii lucrează la fața locului , nu se știe încă care este cauza accidentului. Sute de oameni au fost evacuați astăzi la orele 14:30 dintrun bloc cu 16 etaje, din cauza incendiului care a izbucnit la etajul al 6”. Informația este una falsă, o a doua explozie în vreun bloc locativ din Chișinău nu a existat. Această știre falsă a fost distribuită de peste opt mii de utilizatori ai rețelei sociale Facebook.

Mesaj fals #2: „Acesta este vinovatul exploziei din Chișinău în care au murit 8 oameni, a uitat aragazul...”

Tot în contextul exploziei din seara zilei de 5 octombrie curent, a distribuit o știre falsă și site-ul News-romania24h.info care a scris că „Presupul vinovat de explozie a fost găsit sub dărîmăturile blocului, este vorba despre un bărbat în vârstă de 46 ani care aflându-se în stare de ebrietate a aprins aragazul, a uitat de el, după care și-a aprins o țigară, asta provocând explozia puternică de aseră”. Ca și în cazul primei informații false, nici informația despre pretinsul vinovat de explozie nu a fost confirmată. De fapt, procurorii de la Procuratura Chișinău au deschis o cauză penală pe fapt, dar nu pe numele unei persoane, deoarece încă nu se cunosc toate circumstanțele producerii acestei explozii. Această informație falsă a fost distribuită de peste șase mii de utilizatori ai rețelei sociale Facebook.

Informația despre opt decese după explozia în sectorul Râșcani nu corespunde adevărului. Aceste date au fost diseminate de mai multe instituții media imediat după explozie, iar ulterior redacțiile au anunțat că oficial s-a confirmat decesul a patru persoane.

Antecedente

Anterior, site-ul Expert.add-news-rom.xyz a mai publicat o informație falsă despre un accident tragic: „Un român în stare de ebrietate a mers cu mașina peste 6 sportivi în Italia. Doi morți, unul în comă...”, iar site-ul Independent-24h.info a distribuit informația falsă că „…din Italia au fost deportați circa 6000 de moldoveni și 3500 de români din cauza documentelor vechi”.

Site-urile Expert.add-news-rom.xyz și News-romania24h.info au fost create în aceeași zi, la 26 septembrie curent, pe servere din Franța. Instrumentul online de verificare a locaţiei serverelor resurselor web Whois.domaintools.com nu are date despre persoane sau companii care au înregistrat aceste resurse web.

Câteva indicii că informațiile de mai sus sunt false:

La accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „ştirii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;

Atenție la denumirile site-urilor: o instituție media serioasă, de regulă, nu are o denumire sofisticată;

Nicio instituție media credibilă nu a informat despre aceste „incidente”;

Titlurile afectează emoţional şi induc panică;

Nu este citată nicio sursă sau se face trimitere la surse anonime;

Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;

Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și greșeli de alt sens.

ATENŢIE, PERICOL DE INTOXICARE INFORMAŢIONALĂ!:

Expert.add-news-rom.xyz și News-romania24h.info sunt site-uri de ştiri false.

Nu le accesaţi şi nu distribuiţi conţinutul acestora!

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării