main logo
427

Sondaj: În ultimii patru ani, viaţa în Găgăuzia s-a îmbunătăţit

Majoritatea locuitorilor Găgăuziei consideră că în ultimii patru ani viaţa în autonomie s-a îmbunătăţit.

Sondaj: În ultimii patru ani, viaţa în Găgăuzia s-a îmbunătăţit

Despre aceasta arată rezultatele unui sondaj de opinie, prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM).

Aproape 16% cred că viaţa a devenit mult mai bună, 46,9% susţin că a devenit mai bună, 24,6% afirmă că situaţia nu s-a schimbat, 5,4% consideră că este mai rău, 4,3% cred că e foarte rău, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

Sociologul Andrei Dumbrăveanu a remarcat că, în comparaţie cu datele pentru Republica Moldova, locuitorii autonomiei sunt mult mai optimişti (în sondajele anterioare ale ASDM se menţiona că majoritatea cetăţenilor RM evaluează negativ schimbările în ţară - "I.").

În opinia a 37,3% dintre respondenţi, activitatea başcanului Irina Vlah a permis atingerea unor rezultate pozitive în dezvoltarea infrastructurii sociale, 25,4% - în sfera culturală şi socială, 21,8% - în activitatea economică. 

De asemenea, 19,5% dintre cetăţenii chestionaţi apreciază pozitiv amabilitatea başcanului, 15,5% - grija faţă de locuitorii Găgăuziei, 11,4% - îmbunătăţirea iluminatului stradal, 11,2% - susţinerea tinerilor, 10,5% - rezolvarea problemelor legate de aprovizionarea cu apă.

"Dacă analizăm aceste aspecte pozitive, putem constata că acestea sunt, în cea mai mare parte, rezultatul implementării unor proiecte de importanţă socială, culturală şi economică, susţinute de Turcia, Uniunea Europeană, România şi Rusia. Însă în discuţiile cu respondenţii, am constatat că prioritate se acordă acţiunilor Rusiei, deoarece această ţară este foarte populară în Găgăuzia şi face investiţii directe în autonomie", a spus sociologul.

Printre aspectele negative ale activităţii başcanului, 27,1% dintre respondenţi au remarcat nivelul de trai scăzut în autonomie, 16,5% - lipsa dărilor de seamă în faţa poporului, 16,3% - glodul de pe străzi şi gunoiul, 15,2% - drumurile proaste, 12,7 % - medicina slabă, 11,9% - eficienţa scăzută a luptei împotriva corupţiei, 11,6% - străzi neamenajate, 11% - lipsa investiţiilor.

Experţii au remarcat că pe oameni nu prea îi interesează dacă başcanul are împuternicirea de a satisface cerinţele cetăţenilor (reducerea tarifelor şi creşterea salariilor), ci doar ca problemele lor să fie rezolvate.

Aproximativ 66% dintre locuitorii autonomiei consideră că şeful autonomiei joacă un rol important în rezolvarea problemelor cetăţenilor, 19,7% - joacă un rol pasiv, deoarece mai mult vorbeşte decât face, 5,6% - nu joacă nici un rol.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-19 martie pe un eşantion de 1029 de persoane din 22 de localităţi din UTA Găgăuzia. Marja de eroare este de 2,6%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării