main logo
295

Sondaj: Fiecare al 5-lea moldovean nu are încredere în niciun politician

Fiecare al cincilea cetățean al Republicii Moldova nu are încredere în niciun politician. Cel puțin, așa arată rezultatele celui mai recent sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor.

Sondaj: Fiecare al 5-lea moldovean nu are încredere în niciun politician

Potrivit lor, oamenii s-au săturat de alegeri anticipate și nu sunt convinși că ar mai participa la vreun scrutin electoral, transmite Știri.md cu referire la moldova.org.

„Am observat că populația a obosit de alegeri. Dacă ar fi alegeri anticipate, 48,7% din respondenți au spus că sunt siguri că vor participa la alegeri, însă, 1/3 din populație nu este determinată ce să facă. 

Asta demonstrează încă o dată că oamenii s-au dezamăgit de atâtea alegeri și de partidele politice care nu pot găsi un numitor comun”, susține Eugen Știrbu, directorul Institutului Internațional de monitorizare a Democrației și respectării Drepturilor electorale ale cetățenilor.

Întrebați de motivele care i-ar face să participe la eventuale alegeri anticipate, atât experții, cât și respondenții au spus că unul dintre motive ar fi datoria civică, deprinderea de a participa la alegeri, dorința de a alege singur pe cei care vor ajunge la conducere, precum și dorința de a împiedica un partid să ajungă în noul Legislativ.

„Am observat  că atât experții, dar și respondenții sunt foarte îngrijorați de situația din țara noastră. Oamenii speră și spun că partidele trebuie să găsească limbă comună”, remarcă Victor Mocanu, președintele Asociației Sociologilor și Demografilor.

Deși spun că sunt sătui de scrutine electorale, 15,4% din respondenți consideră că este nevoie de alegeri anticipate, pentru a evita criza politică din țară. Cu toate acestea, 33,2% din oameni au spus că sunt de părere că nicio forță nu va obține o majoritate parlamentară.

Amintim că, la 24 februarie, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare, în cadrul cărora au fost aleși noii deputați din Parlament. 

Spre deosebire de alegerile parlamentare anterioare, acestea s-au desfășurat în baza sistemului electoral mixt într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. 

În circumscripțiile uninominale au fost aleși 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

La 9 martie Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare în urma cărora PSRM a obținut 35 de mandate în noul legislativ, PDM – 30 de mandate, Blocul ACUM – 26 de mandate, Partidul ȘOR – 7 mandate.

În cazul în care, în timp de trei luni de la investirea noului Parlament, partidele nu vor crea o alianță, președintele țării va dizolva Parlamentul și vor fi anunțate alegeri anticipate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării