main logo
517

Silvia Radu: Fiecare raion va avea o ambulanță de terapie intensivă

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, a declarat pentru presa din România că reformele pe care le-a început deja au un impact pozitiv: medici de familie vor exista în fiecare sat, spitalele vor fi reformate, iar fiecare raion va avea o ambulanță de terapie intensivă.

Silvia Radu: Fiecare raion va avea o ambulanță de terapie intensivă

Silvia Radu a vorbit pentru Wall Street România despre reformele pe care le continuă, în calitatea sa de ministru. Radu le-a spus jurnaliștilor că o ambulanță ajunge în satele din Moldova în maxim 20 de minute, dar acest lucru ar urma să se schimbe, pentru că urmează să fie procurate ambulanțe noi,  mult mai bune, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.

„După numărul de mașini avem acoperire suficientă, dar calitatea acestor mașini nu prea mai răspunde necesităților serviciilor de urgență. Ministerul Sănătății și-a propus pentru acest an sa prioritizeze achiziția de ambulanțe noi. Deja avem procurate 74 de ambulanțe la începutul acestui an, acestea au fost repartizate pe teritoriul Republicii Moldova. Recent am primit încă 36 de ambulanțe noi, care parțial vor rămâne la Chișinău sau poate vor merge și ele în afara teritoriului Capitalei. Până la sfârșitul anului va fi semnat contractul pentru achiziționarea încă pentru în jur de 200 de ambulanțe noi pentru restul țării, dintre care 35 vor fi ambulanțe de terapie intensivă. Ambulanțele de terapie intensivă vor fi prezente câte una în fiecare centru raional, astfel încât vom avea câte un mini-spital pe roți”, a spus Radu.

Silvia Radu s-a lăudat și cu exemple reușite de parteneriate public-private în domeniul sănătății și a lăsat să se înțeleagă că reforma spitalelor se va realiza cu ajutorul privaților.

„Și operatorii privați oferă servicii medicale decontate de către CNAM, în limita în care sunt necesare aceste servicii și nu pot fi acoperite în totalitate de către stat. Avem parteneriate public-private. Dacă se vor reforma spitalele, sunt convinsă că banul public va fi mult mai bine utilizat și va fi direcționat spre investiții în modernizarea echipamentelor și tot ce presupune un serviciu medical calitativ și nu va fi cheltuit pentru întreținerea spațiilor pustii din spitalele pe care le avem astăzi”, a mai adăugat Silvia Radu.

Ministra Sănătății vede în roz și lucrurile din medicina primară. Fiecare sat va avea medic de familie, spune ea.

„Eu sunt convinsă că sistemul de sănătate va evolua cu o tendință pozitivă. Toate reformele pe care le-am menționat duc spre acest lucru. Prin faptul că vom avea 80% din parcul de ambulanțe renovat în câteva luni presupune un serviciu mai calitativ pentru întreaga populație. Prin reforma medicilor de familie vom aduce medici în fiecare sat, iar această reforma presupune și o majorare semnificativă a salariilor, dar și un control al muncii medicilor”.

Ministra Sănătății a fost mai puțin sigură când a fost întrebată despre câte programe naționale sunt implementate în domeniul Sănătății. Radu a ieșit din încurcătură și a spus că „multe”. 

Jurnaliștii de la Wall Street au menționat că Silvia Radu este al șaptelea ministru al Sănătății din 2009 încoace, iar cel mai mult a rezistat Andrei Usatîi.

Amintim că la sfârșitul lunii decembrie Radu a trecut prin Guvern o hotărâre de Guvern prin care asigură monopol pe 25 de ani și, respectiv, 45 de ani în serviciile de dializă și radioterapie. Printr-o hotărâre suplimentară, tarifele pentru o ședință de dializă au crescut din nou. În ceea ce privește reforma spitalelor, aceasta se realizează cu ușile închise, cu încălcarea tuturor principiilor de transparență. Radu a declarat că vom afla cum văd autoritățile reforma spitalelor după ce documentul va fi supus dezbaterilor publice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării