main logo
6855

Sfatul psihologului: Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă starea emoțională

Trecerea la ora de iarnă are loc în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie. Ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4:00 devine ora 3:00. Și chiar dacă ni se adaugă o oră de somn în plus, această practică ne influențează starea psihoemoțională.

Sfatul psihologului: Cum ne afectează schimbarea orei starea emoțională

Mulți oameni prezintă în primele zile după schimbarea orei, simptome precum: iritabilitate, insomnie sau oboseală în timpul zilei, iar unii observă chiar și simptome depresive. 

Dar de ce suntem afectați? 

Fiecare din noi are un ceas intern, care ne controlează funcțiile fiziologice de bază cum ar fi foamea sau oboseala. Acesta se numește ritm circadian și durează aproximativ 24 de ore.

Respectiv, este nevoie de câteva zile sau săptămâni pentru ca organismul nostru să se adapteze la schimbarea orei și pentru ca țesuturile și organele noastre să funcționeze din nou în armonie. Iar, în funcție de ce fel de persoană sunteți, matinală sau care preferă să stea noaptea până târziu, schimbarea orei, primăvara și toamna, vă poate afecta în mod diferit. De exemplu, cei matinali vor fi afectați de schimbarea orei acum, iar cei mai somnoroși - la primăvară. 

La fel, cercetătorii au ajuns la concluzia că schimbarea orei, în special toamna, îi face pe oamenii să aibă, pentru o anumită perioadă de timp, simptome asemănătoare cu cele de jet lag- stare a oamenilor care călătoresc și care trebuie să se adapteze la diferența de fus orar (oboseală accentuată, insomnie, tulburări digestive sau stări de confuzie). 

La fel, în această perioadă se accentuează tulburările psihice, precum depresia sezonieră de toamnă/iarnă. Iar schimbarea orei poate fi încă un element negativ pentru oamenii care și așa au probleme cu organizarea propriei vieți, acum trebuind să se confrunte și cu reorganizarea graficului său. Iar eșuarea poate să îi demotiveze și mai mult. 

Solicitat de Știri.md, psihologul Emilia Vorobiov a venit cu câteva metode prin care putem să ne ajutăm organismul să se adapteze mai bine la schimbarea orei: 

1. Dacă este posibil, în timpul zile am putea avea un somn scurt de după-amiază, undeva la 15-20 de minute în primele zile. Sau cel puțin să ne asigurăm câteva minute în pauza de masă unde să ne deconectăm total de la taskurile de muncă și să stăm în liniște, restabilindu-ne puterile. 

2. Asigurați-vă mese bogate în vitamine și grăsimi sănătoase care să vă ofere o doză de energie. Însă evitați energizantele și cafeaua consumată în exces, pentru că asta poateduce la stări de anxietate. 

3. Prindeți razele soarelui cel puțin câteva minute pe zi, pentru producția de serotonină, hormonul fericirii. La fel, asigurați-vă condiții de muncă și trai confortabile: lumină suficientă, încăpere aerisită, prezența plantelor verzi, amenajarea mobilei într-un mod plăcut, etc. 

4. Nu ignorați activitatea fizică în această perioadă. Faceți plimbări, mergeți la sală sau pur și simplu asigurați-vă cei 10.000 de pași. Printre altele, dispozitivele wireless sunt foarte benefice pentru suportul psihoemoțional, cum ar fi ceasul de mână sau boxa pe care o putem ruga să ne pună muzica preferată.

5. Faceți controlul de rutină la medic. Verificați-vă sănătatea și în caz de necesitate, administrați vitaminele necesare. 

6. Asigurați-vă cantitatea necesară de apă. Uneori când e mai rece, uităm să bem apă, ceea ce poate fi negativ pentru noi. De aceea, pregătiți-vă o sticlă frumoasă pe care să o purtați cu voi.

7. Realizați activități împreună cu cei dragi. În această perioadă este important să evitați izolarea, ba din contra: să comunicați, și să practicați activități de grup: gătitul, pictatul, puzzle, etc.

8. Asigurați-vă cu haine și încălțăminte confortabilă. Uneori îmbrăcăm prima ce ne cade sub ochi. Însă nu uitați că și aspectul exterior ne creează o anumită dispoziție. 

9. Urmăriți evenimentele culturale la care puteți merge și faceți din asta un obicei săptămânal pentru a vă recompensa pentru încă o săptămână de muncă reușită.

10. Faceți activități de voluntariat, precum ar fi: donarea unui prânz cald unui nevoiaș. 

11. Evitați lumina puternică seara. Aceasta include lumina albastră de la telefoanele mobile, tablete și alte dispozitive electronice. Lumina albastră poate întârzia eliberarea hormonului somnului, melatonina, și ne poate decala ceasul intern la o oră mai târzie. Un mediu întunecat este cel mai bun în pregătirea de culcare.

Însă dacă simptomele depresive durează mai mult de 3-4 săptămâni, nu ezitați să apelați la un psiholog calificat.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării