main logo
10449

Școlile din R. Moldova se pregătesc pentru întreruperi de curent

Ministerul Educației a cerut direcțiilor raionale să verifice de câte generatoare de curent electric au nevoie instituțiile de învățământ, informează Europa Liberă Moldova. Solicitarea vine în contextul în care premierul Dorin Recean a confirmat săptămâna trecută că în R. Moldova ar putea avea loc deconectări de energie electrică.

Școlile din R. Moldova se pregătesc pentru întreruperi de curentFoto: ziar.md

În cele peste 1.300 de instituții de învățământ din R. Moldova (inclusiv în grădinițe, școli, colegii și universități) există circa 620 de generatoare de curent electric, transmite Știri.md cu referire la ziar.md.

 Multe dintre acestea au fost cumpărate în 2022, când a început războiul în Ucraina.

De exemplu, în raionul Comrat, opt dintre cele 20 de instituții de învățământ nu sunt dotate cu generatoare de curent electric. Potrivit Europei Libere, șase dintre acestea se încălzesc cu peleți.

„Generatoarele vor permite instituțiilor de învățământ să mențină cazangeriile, pentru funcționarea cazanelor și încălzirea apei. Cred că vom achiziționa generatoare și pentru școlile care nu dispun de ele”, a explicat șefa Direcției educație Leova, Aliona Carafizi.

O situație similară se atestă în raionul Cimișlia, unde autoritățile din domeniul învățământului intenționează să cumpere mai multe generatoare până în luna ianuarie.

„Specialiștii direcției au mers în teritoriu, au văzut cam de câți kilowați trebuie să fie generatoarele. O să cumpărăm câte un generator pentru fiecare instituție. Vreo șase au deja”, a menționat șeful Direcției educație Cimișlia, Vasile Surdu.

Directorii instituțiilor de învățământ cu care a vorbit Europa Liberă au spus că nu li s-a comunicat cum vor funcționa școlile în cazul în care vor fi deconectări de energie electrică și că au fost întrebați doar dacă dispun de generatoare. Acest lucru este valabil în cazul Gimnaziului din satul Filipeni, din raionul Leova, care este frecventat de 335 de elevi și are un generator cu o capacitate de cinci kilowați.

„Va trebui să alegem: căldură sau mâncare, pentru că acest generator e mult sub capacitatea de care avem nevoie ca să poată funcționa școala. Urmează să vedem când vor fi aceste deconectări. Poate, o să fie seara, când copiii o sa fie deja acasă”, spune directorul gimnaziului din Filipeni, Valentin Lupu.

Responsabilii de la Ministerul Educației au declarat Europei Libere că solicitarea privind necesarul de generatoare în instituțiile de învățământ vine de la Ministerul Energiei. Informații de acest fel au fost solicitate și de la alte ministere, printre care se numără cel al Sănătății și cel al Afacerilor Interne.

Amintim că premierul Dorin Recean a confirmat săptămâna trecută că în R. Moldova ar putea avea loc deconectări de energie electrică, care vor dura câteva ore. Acest scenariu ar fi valabil în cazul în care Gazprom nu va mai livra gaze naturale spre centrala de la Cuciurgan, care generează energie electrică pentru malul drept al Nistrului.

Anterior, liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi declarase că „după Anul Nou ne așteaptă deconectări masive de electricitate, exact ca în anii ’90”.

De menționat că gazul rusesc care tranzitează Ucraina ajunge și în R. Moldova, mai exact - în regiunea transnistreană. Contractul de tranziție a gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei expiră pe 1 ianuarie 2025, iar Kievul a anunțat deja că nu va demara discuții cu Rusia pentru prelungirea acestui acord.

Astăzi, 11 decembrie, Guvernul a propus instituirea stării de urgență în R. Moldova, în contextul riscului de „insuficiență a resurselor energetice”. După ce va fi aprobată de Parlament, măsura ar urma să intre în vigoare pe 16 decembrie, fiind valabilă 60 de zile.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării