main logo
800

Șapte tinere orfane sunt ajutate să se integreze în societate

Șapte fete care au ieșit din instituții de învățământ rezidențial beneficiază, din septembrie anul trecut, de cazare, pentru o perioadă de trei ani, la un centrul de plasament al Fundației Regina Pacis. Tinerele au între 18 și 21 de ani.

Șapte tinere orfane sunt ajutate să se integreze în societate7 tinere orfane se vor integra în societate cu ajutorul unei fundații

Două sunt eleve în clasa a XII-a, altele două frecventează școli profesionale, iar trei sunt încadrate în câmpul muncii. Aceasta este a doua promoție a proiectului Locuința Asistată „In Cammino”, transmite Știri.md

Managerul centrului, Inga Platon, a comunicat reporterului IPN că Locuința Asistată este un serviciu care oferă asistență socială, orientare profesională și dezvoltare personală fetelor care sunt lipsite de susținere după ce au părăsit orfelinate sau centre de plasament, și sunt la etapa de a-și găsi un rost în viață. 

Prin intermediul Locuinței Asistate li se oferă cazare gratuită timp de trei ani. Beneficiarele care sunt angajate în câmpul muncii achită unul dintre serviciile comunale, pentru a le învăța să fie responsabile.

Dacă nu au încă o formare profesională, tinerele sunt ajutate să se înmatriculeze la studii. Atunci când au obținut o profesie, următorul pas este să găsească un loc de muncă, să acumuleze experiență de viață și un buget, ca să fie asigurate financiar, independente și să se integreze în societate. 

„Noi le ghidăm, nu le luăm de mânuță și le ducem exact acolo unde trebuie, pentru că asta ar însemna că creăm aceeași dependență pe care au avut-o în serviciile precedente în internate și centrele de plasament”, a spus Inga Platon.

În cadrul etapei a doua a proiectului, serviciile de asistență s-au extins. În fiecare lună este invitată o persoană notorie pentru a împărtăși cu beneficiarele din experiența acumulată. 

Sunt organizate și training-uri pentru dezvoltarea inteligenței sociale și comunicării. Fetele participă la activități de voluntariat, ceea ce le dezvoltă competente de integrare în comunitate.

În cadrul centrului nu există personal angajat. Fetele locuiesc singure. Cele care muncesc își procură produsele alimentare pe cont propriu, iar cele care învață sunt aprovizionate de către Fundație. Totodată, acestora li se oferă medicamente și haine, la necesitate. Centrul este asigurat cu tot necesarul pentru ca fetele să aibă condițiile de trai adecvate.

Capacitatea centrului este de 12 locuri. Timpul de ședere este de trei ani, perioadă în care o tânără are timp la dispoziție ca să facă studii, să-și găsească un loc de muncă și să acumuleze experiență de viață. 

Dacă reușește mai repede, locul acesteia poate fi luat de altă beneficiară. În cadrul primei promoții numărul beneficiarelor a ajuns la 15. Acestea au obținut diplome de croitor, frizer, bucătar, ulterior s-au integrat în societate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării