main logo
1213

Republica Moldova depășește media globală la leadership feminin

Într-un peisaj politic internațional dominat de bărbați, Republica Moldova se remarcă în 2025 printr-un guvern majoritar feminin și o reprezentare parlamentară a femeilor cu mult peste media globală, potrivit noii hărți „Femeile în politică”, care a fost realizată de UN Women și Uniunea Interparlamentară.

Republica Moldova depășește media globală la leadership femininImagine simbol

Datele analizate la începutul anului arată că Moldova se numără printre puținele țări în care femeile dețin funcții-cheie în guvern, într-o perioadă în care la nivel global ponderea femeilor în conducerea ministerelor scade, transmite Știri.md, cu referire la ipn.md.

Potrivit raportului, doar 22,9% dintre funcțiile de conducere în ministere sunt deținute de femei la nivel mondial, o scădere ușoară față de anul precedent. În contrast, în urma remanierii guvernamentale recente, 54% din membrii cabinetului de miniștri al Republicii Moldova sunt femei. În plus, acestea gestionează domenii considerate esențiale, precum justiția, afacerile interne, finanțele, sănătatea, agricultura și industria alimentară, contrar tendinței internaționale de a desemna femeile în portofolii sociale sau legate de egalitatea de gen.

Și în Parlament, Moldova depășește media globală. După alegerile din 2021, ponderea femeilor în legislativul de la Chișinău s-a stabilit la 40%, față de media mondială de 27,2%. Această proporție s-a menținut până în prezent, în așteptarea următorului scrutin parlamentar.

Totuși, reprezentarea numerică nu elimină obstacolele. Studiile indică faptul că stereotipurile persistă. Aproape 39% dintre respondenții unui sondaj realizat în 2023 au declarat că ar prefera un bărbat în funcția de președinte, iar 29% ar opta pentru un deputat de sex masculin. UN Women subliniază că, în timpul alegerilor prezidențiale din 2024, candidatele au fost ținta atacurilor, adesea prin limbaj discriminatoriu sau prin invocarea prejudecăților de gen.

Harta „Femeile în politică” a fost lansată la New York, în cadrul celei de-a 69-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii, și oferă o imagine de ansamblu asupra progreselor și regreselor înregistrate la nivel global în promovarea egalității de gen în structurile politice. Anul 2025 este simbolic în acest sens, marcând trei decenii de la adoptarea Declarației și Platformei de acțiune de la Beijing – documente de referință în domeniul drepturilor femeilor.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării