main logo
630

Reprezentanții CEC din Moldova au participat la alegerile locale din Bosnia și Herțegovina

O delegație a Comisiei Electoral Centrale, condusă de Vadim Filipov, membru al Comisiei, a participat, în perioada 5-7 octombrie 2024, la observarea alegerilor locale generale din Bosnia și Herțegovina și la programul de schimb de experiență, acțiuni organizate de către Asociația Oficialilor Electorali din întreaga lume (A-WEB) și Comisia Electorală Centrală (CEC) a Bosniei și Herțegovina.

Reprezentanții CEC au participat la alegerile din Bosnia și HerțegovinaFoto: Comisia Electorală Centrală

Programul a reunit circa 20 de experți electorali din cadrul secretariatului A-WEB (cu sediul în Seul, Corea) și Universității din Fukushima (Japonia) și reprezentanți ai autorităților electorale din Armenia, Georgia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Turcia, Japonia, Ungaria și Republica Africa de Sud, transmite Știri.md.

Bosnia și Herțegovina (BiH) are unul dintre cele mai complicate sisteme de guvernare din lume, care are un impact major asupra procesului electoral. Statul are în componență Federația Bosniei și Herțegovinei, Republika Srpska (RS), precum și Districtul Brčko, care este o unitate administrativă autonomă. 

Astfel, alegerile locale din 6 octombrie 2024, au fost organizate pentru 58 de consilii municipale din Federația BiH, 53 de adunări municipale din RS, 111 primari municipali din BiH, 21 de consilii municipale din Federația BiH, 10 Adunări Municipale din RS, 31 de primari la nivel de oraș din BiH și adunarea districtului Brčko.

Programul a debutat la de 5 octombrie, cu un atelier de lucru, cu participarea președintei Comisiei Dr. Irena Hadziabdici, a membrilor și funcționarilor CEC Bosnia și Herțegovina, care au vorbit despre legislația aplicată și specificul alegerilor locale generale. Principalele teme abordate s-au referit la: campania electorală și monitorizarea finanțării acesteia, logistica electorală, organizarea alegerilor în afara țării și pentru alte categoriile speciale de alegători (persoanele fără de reședință, persoane strămutate intern, votarea la locul aflării etc.), procedurile din ziua alegerilor, contenciosul electoral  etc. De asemenea, au fost oferite date statistice referitor la alegeri, au fost analizate principalele provocări, dar și inovații/tehnologii ce vor fi utilizate în cadrul scrutinului.

De asemenea, directorul A-WEB, Dr. Seung Kim, împreună cu colegii săi, au organizat o sesiune de ghidare privind programul, metodologia și procedura de monitorizare a alegerilor, inclusiv modalitatea de completare a formularelor observatorilor.

Observarea alegerilor locale a inclus monitorizarea proceselor electorale din ziua votării în orașele Sarajevo, Pale și Vogošća și conferința de presă pentru totalizarea rezultatelor alegerilor la nivel național, organizată la sediul CEC. Pe parcursul zilei de 7 octombrie 2024, a avut loc un briefing la care a fost prezentat, reprezentanților CEC Bosnia și Herțegovina, raportul preliminar al misiunii de observare, care include și unele recomandări. Totodată, A-WEB a desfășurat câteva sesiuni, la care au fost prezentate studii de caz și au fost dezbătute mai multe subiecte de actualitate și de importanță majoră pentru domeniul electoral: utilizarea tehnologiilor în alegerile, inteligența artificială în alegeri, rolul și impactul rețelelor de socializare asupra proceselor electorale.

A-WEB este o organizație care întrunește, la moment, 118 membri din 108 țări ale lumii și are drept obiectiv dezvoltarea democrației prin susținerea organizării unor alegeri libere, corecte, transparente și participative în întreaga lume. CEC Moldova a devenit membru fondator al asociației în anul 2013. 

Totodată, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova și Comisia Electorală Centrală a Bosniei și Herțegovinei au încheiat un acordul de colaborare în domeniul electoral, la data de 13 septembrie 2008.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării