Recean: Tiraspolul a refuzat ajutorul UE și așteaptă gazul din Rusia
„Banii din grantul european oferit gratuit din 1 februarie regiunii transnistrene au fost utilizați integral.” Cu o declarație în acest sens a venit prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean. Prin urmare, premierul a explicat cum va ajunge acum gazul în stânga Nistrului.
![Recean: Tiraspolul a refuzat ajutorul UE și așteaptă gazul din Rusia](https://i.simpalsmedia.com/point.md/news/809x456/1cc2732200d5eabf8b37fc9de5a64e14.jpg)
„Guvernul, împreună cu Uniunea Europeană, a rezolvat o problemă gravă creată de Rusia - a adus căldură și lumină în casele locuitorilor din regiunea transnistreană. Oamenii au văzut ce înseamnă Rusia și ce înseamnă să ai Uniunea Europeană alături de tine”, susține Dorin Recean, transmite Știri.md.
Potrivit premierului, pe termen mediu, oferta UE de 60 de milioane de euro era o soluție care să dezlege regiunea transnistreană de șantajul și instabilitatea energetică, însă Dorin Recean spune că Tiraspolul a refuzat această opțiune.
„Rusia nu le permite să accepte ajutorul european, din frica de a pierde controlul asupra regiunii. Condiția de bază refuzată de Tiraspol a fost creșterea treptată a tarifelor pentru consumatori. Prin urmare, nu pot primi bani din ajutorul european de 60 de milioane de euro.
Soluția pe care a ales-o regimul de la Tiraspol înseamnă că locuitorii regiunii transnistrene vor continua să trăiască într-o stare de imprevizibilitate și îngrijorare cu privire la furnizarea gazului. Este o soluție care nu rezolvă problema pe termen lung. Totuși, nu vom bloca livrarea gazului și nu vom lăsa oamenii de pe malul stâng să înghețe”, a declarat premierul.
Prin urmare, Dorin Recean a explicat cum va ajunge gazul acum în regiunea transnistreană:
„- O companie din Ungaria - MET Gas and Energy Marketing AG - va fi achitată de JNX General Trading L.L.C., din Dubai, și va aduce gazul la frontiera cu Republica Moldova. Ambele companii au fost verificate. MET Gas and Energy Marketing AG este trader de gaze naturale pe piața europeană. Pentru JNX General Trading L.L.C. nu au fost identificate neconformități în ceea ce privește legislația națională și internațională. La fel, în spatele companiilor nu au fost identificați cetățeni moldoveni;
- MET Gas and Energy Marketing AG va livra gazul la hotar cu R. Moldova în baza contractului semnat cu Moldovagaz;
- Tiraspolul va achita în avans costurile de tranzit pentru gazul transportat de la frontiera cu Republica Moldova spre regiune în baza unui Acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz;
- Noi permitem acest tranzit, iar Tiraspolul va întreprinde câteva acțiuni care să demonstreze deschidere: eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Râbnița, păstrarea televiziunii publice moldovenești în grilă, scoaterea posturilor de control instalate în 2022 (33, dintre care 11 încă sunt active);
- Important: acesta nu este un Acord între Guvernul Republicii Moldova și Rusia sau alte entități, ci o permisiune din partea Guvernului ca oamenii din regiunea transnistreană să primească gaz și să nu înghețe.”
Dorin Recean a menționat că toate aceste subiecte vor fi discutate astăzi, 10 februarie, la CSE.
„Noi am demonstrat că vrem și avem capacitatea să ajutăm oamenii de pe malul stâng. Când Kremlinul a eșuat să ofere condiții elementare de viață în regiune și a lăsat oamenii în frig și întuneric, noi, alături de prietenii europeni, am reușit să aducem căldură în casele oamenilor.
Vom continua să luăm decizii raționale și responsabile pentru a menține pacea și buna înțelegere în toată țara”, a conchis premierul Dorin Recean.
Amintim că pachetul de sprijin anunțat la 4 februarie de comisarul european pentru extindere prevede și o asistență de 60 de milioane de euro pentru regiunea transnistreană. Banii vor fi folosiți pentru a acoperi necesitățile energetice ale malului stâng al Nistrului până la mijlocul lunii aprilie. Totuși, pentru a beneficia de acest ajutor, aşa-zisa administraţie a regiunii trebuie să îndeplinească mai multe condiții.
Condițiile sunt următoarele:
- Respectarea drepturilor omului;
- Actualizarea treptată a tarifelor;
- Companiile mari vor achita prețul de piață;
- Consumatorii industriali vor fi excluși din pachet.
„Al doilea pachet se cifrează la 60 de milioane, care va presupune anumite condiționalități legate de drepturile omului, condiționalități privind ce va face malul stâng pentru a se asigura ca drepturile omului sunt respectate”, a spus Marta Kos, comisarul european pentru extindere.
„Aceste condiții vor fi discutate de Guvern, UE și ONG-urile care au tangență cu domeniul drepturilor omului. De aici va porni discuția și vom vedea care va fi reacția malului stâng, în ce măsură malul stâng își va asuma îndeplinirea acestor condiții, ca să poată să primească mai departe sprijin după ajutorul de urgență de 10 zile”, susține Maia Sandu.