main logo
2592

Recean, meteorolog? A anunțat prognoza la ședință și a dat indicații să fie curățate lacurile

​​​​Dorin Recean a îndemnat cetățenii să fie prudenți, în contextul caniculei, dar și să respecte regulile antiincendiare.

Recean, meteorolog? A anunțat prognoza la ședință și a dat indicațiiImagine simbol

În cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, premierul a anunțat prognoza meteo pentru următoarele zile și a menționat că sunt circa 120 de hectare distruse de flăcări. În același timp, șeful Executivului a îndemnat moldovenii să consume rațional apa, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

„Avem parțial vești bune, că va scădea temperatura, dar nu vom avea precipitații, cu părere de rău. Vreau să rog toți cetățenii să fim atenți, să fim disciplinați, să nu incendiem din întâmplare sau intenționat pășuni, miriști. Să avem grijă de reguli elemente, să nu aruncăm mucuri de țigară, să încurajăm și pe ceilalți din jur, să avem grijă de copii. Avem peste 120 de hectare de vegetație distruse de incendii. Avem mai multe probleme de rezolvat”, a spus Dorin Recean.

Prim-ministrul a mai declarat că va merge împreună cu ministrul Agriculturii și Industriei alimentare, Vladimir Bolea, în sudul R. Moldova, regiune afectată de secetă. Miniștrii urmează să identifice măsuri pentru a oferi sprijin agricultorilor ale căror recolte au avut de suferit în urma condițiilor vremii, în special producătorilor de cereale.

„Să fim raționali cu consumul de apă. Domnul ministru Lazarencu, să avem monitorizare continuă a situației. Să avem și un efort mai mare de curățare a lacurilor. O parte din ele au secat pentru că nu sunt îngrijire corespunzător”, a punctat Recean.

Amintim că, potrivit avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, până la 22 iulie, din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei precipitaților, pe arii extinse se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.

În context, IGSU avertizează repetat populația despre riscul producerii incendiilor forestiere și de vegetație uscată pe arii extinse.

„Izbucnirea acestora poate provoca pagube materiale semnificative mediului înconjurător, sectorului locativ și poate prezenta un risc iminent pentru sănătatea și viața oamenilor.

În condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, riscul producerii incendiilor de vegetație este mai mare. Astfel, în vederea prevenirii incendiilor, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement. Cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate, miriștii sau gunoiului menajer pentru curățarea terenurilor și gospodăriilor.

Oamenii sunt rugați să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe în preajma spațiilor forestiere.

În timpul aflării în spații forestiere, persoanele sunt îndemnate să stingă rugurile și mangalurile la plecare, dar și să nu lase nesupravegheate sursele de foc deschis. Maturii sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor”, sunt recomandările IGSU.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării